Belkide günümüz tarımsal üretiminde, üreticinin ve tüketicinin cevabı üzerinde mutabık olamadığı ilk soru.
14.02.2013
664
Çağımızın tarımsal anlamda yaşadığı süreç ;çakışma-yüzleşme,seçenekleri diğerine tercih edememe durumu ile karşı karşıya kaldığımız süreçtir.
Nedir bu ?
sağlıklı ürün mü ? bol ürünmü ?
yani sağlık mı ? para mı ?…
*Tüketici ,daha sağlıklı(ekolojik) ürünleri kabul edilebilir fiyatlara tüketmek istiyor.
*Üretici,daha fazla üretip daha az maliyetle daha değerli satmak istiyor.
*Tüketici bilinçlendikçe,üretici üzerindeki (sürdürülebilir tarım)baskısı artıyor.
*Üretici penceresinden baktığımızda, kimyasal(fenni)gübrelerden uzaklaşmak demek,daha az ürün demek.Aslında ilk başlarda 2-3 yıl için haklıda,topraktaki dönüşüm normale dönünceye kadar bu kaçınılmaz gibi görünüyor.
*Tüketici yavaş yavaş,kurt yeniği olan,albenisi biraz daha zayıf olan ancak çok daha lezzetli olan elmanın armutun vb.tüketmesinin daha sağlıklı olduğunun farkına varmaya başladı.Bazıları yamuk buruk olan,bir gecede buzdolabında beş santim uzamayan salatalığın kesinlikle çok çok daha sağlıklı olduğu biliyor artık.
*Üretici(genel için söylemiyorum) hızla büyütüp pazara sunup paraya dönüştürmek için normal ihtiyacından kat kat daha fazla verilen nitrat’ın insan sağlığına ne kadar zararlı olduğunu bilmez.(di)
Ancak üreticiye,fenni gübre kullanmadan yada mümkün olan en asgari miktarda kullandırarak kaliteli ve kabul edilebilir miktarda mahsul alacağını mahsulünde gösterdiğiniz zaman, tüm önyargıları yıkılacak ve özgüven ile ekolojik veya enazından kontrollü kısmi fenni besleme yaparak ürününü yetiştirecektir.