|
Bursa'nın sahil mahallelerinden Kumyaka'da 3 sene önce yaklaşık 120 yıllık yağhaneyi satın alıp restore ettiren iki kız kardeş, 5 bin yıl öncesine ait olduğu bilinen "altın damla" tekniğiyle zeytinyağı imal ediyor Girişimci Ünal: "Çok çalışıldı, çaba verildi.
|
1.05.2014
452
|
Mudanya ilçesi Kumyaka Mahallesi'nde, 1900'lü yıllardan kalma eski bir yağhaneyi alıp restore ettirerek 2011'de üretime başlayan iki kız kardeş, 5 bin yıl öncesinin "altın damla" tekniğini kullanıyor. Bazı Avrupa ülkelerine ihracata da başlayan kardeşler, bir dünya markası oluşturmayı hedefliyor.
Girişimci Nazlıgül Ünal yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin "iletişim danışmanlığı" olduğunu ve kardeşi Aslıhan Yıldırım ile İstanbul'da markalaşma, pazarlama stratejileri konusunda bir işletmeleri bulunduğunu söyledi.
"Dünya çapında bir Türk zeytinyağı markası oluşturabilir miyiz" düşüncesiyle 9 yıl önce araştırmalarına başladıklarını belirten Ünal, 6 sene geçtikten sonra eski bir Rum köyü olan Kumyaka Mahallesi'nde 1900'lü yıllardan kalma kullanılmayan yağhaneyi satın alarak bu işe adım attıklarını dile getirdi.
Binayı aslına uygun restore ettirdikleri bilgisini veren Ünal, 5 bin yıl önce başlatıldığı bilinen "altın damla" tekniğiyle 2011'de üretime başladıklarını aktardı.
Ünal, yağhaneyi kurduktan sonra çok kısa sürede bir ivme yakaladıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Amacımız; Türkiye'nin gerçekten gurur duyacağı bir zeytinyağı markasını dünyaya sunabilmekti. Uluslararası alanda yaptığımız araştırmalarda, pazar lideri olan İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın genelde Türkiye'den tankerlerle dökme yağ aldığını ve bunu ambalajlayıp piyasaya sunduğunu gördük. 6 yıl gerçekten çok uzun bir süre. Çok çalışıldı, çaba verildi. İspanya'dan danışmanlarla çalışıldı. Onların da yönlendirmesiyle en saf ve sağlıklı zeytinyağı üretiminin bu 'altın damla' tekniğinden geçtiğine karar verildi. Küçücük bir Rum köyü olan Kumyaka'dan 100 metrekare bir alandan bir dünya markası yaratmak için yola çıkmıştık. Türk zeytinini, Türk zeytinyağını tanıtmak amacımızdı. Bunu da başarıyoruz. Hedeflerimize adım adım ulaşıyoruz."
- 7 kilogram zeytinden 1 litre zeytinyağı
Söz konusu işe girmeye karar verdikten sonra Türkiye'deki zeytin tiplerini inceleyip analiz ettiklerini bildiren Ünal, en karakteristik ve bol aromalı olanların, Mudanya, Kumyaka, Trilye üçgeninde üretildiğini tespit ettiklerini anlattı.
Ünal, bu bölgede zeytinlik de satın alarak işledikleri ürünleri buradan "iyi tarım" uygulamalarıyla elde ettiklerini söyledi.
Üretim aşamasında tamamen klasik yöntemler uyguladıklarına değinen Ünal, "Fabrikasyon iş yapmadığımız için maliyetlerimiz oldukça yüksek. Bu teknikle 7 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde edebiliyorsunuz. 300 yıllık tarihi taş değirmende kırılıp eziliyor ve 'soğuk damla' tekniğiyle zeytinyağı toplanıyor. Elde edilen zeytinyağı, özel içi sır kaplı tarihi küplerde dinlendiriliyor ve akabinde tanklara alınıyor, şişeleniyor. Kesinlikle metale değmeden, tamamen saf bir üretim yapılıyor ve filtrelemeden ambalajlanıyor" ifadesini kullandı.
Bazı Avrupa ülkelerine ihracata başladıklarını aktaran Ünal, Singapur'a dolaylı yönden de olsa mal gönderdiklerini, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden kimi şirketlerle görüşmelerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.