UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, sektörde taklit ve tağşişle birkaç koldan mücadele ettiklerini, bunlardan birinin de mevzuat düzenlemesi olduğunu söyledi. Tibet, “2010’dan beri Türk Gıda Kodeksi Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği’nin revize edilmesini talep ediyorduk. Mevcut tebliğin uygulanması zordu. Yasal takibi yapılamıyor, hile yapanlar ödüllendiriliyordu. Tebliğin revize edilmesi konusundaki girişimlerimiz meyvesini verdi. Artık zeytin ve zeytinyağında daha etkin mücadele edilecek” dedi.
Taklit ve tağşişle mücadele konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesine yönelik bilgilendirme yaptıklarını hatırlatan Tibet, özellikle sağlıksız koşullarda satılan zeytinyağlarının satın alınmaması uyarısında bulundu. UZZK tarafından, sektörde yüksek kalitede zeytin ve zeytinyağının üretimi, piyasada izlenmesi, tüketicilerin bilgilendirilmesi taklit ve tağşişle mücadeleye yönelik olarak 1 Ocak 2009’dan itibaren “Ülkemizde Pazarlanan Zeytinyağlarının Kalite Kontrol Anlaşması ve Kalite Kontrol Programı” projesinin yürütüldüğünü hatırlatan Tibet, markasına ve kalitesine güvenen zeytinyağı üreten firmalarla anlaşmalar imzalanarak bir beyaz liste oluşturulduğunu ve bu listede 6 ulusal, 6 butik firma bulunduğunu bildirdi.
Rekolte tahminimiz 190 bin ton
Tibet, uzmanlardan, ziraat mühendislerinden, yerel yöneticilerden, fabrika sahiplerinden ve yerel halktan oluşan bağımsız heyetin 2014/2015 sezonunda yaklaşık 190 bin ton zeytinyağı ile 438 bin ton sofralık zeytin üretimi tahmininde bulunduğunu hatırlatarak, “Uzmanlarımız baskı altında kalmadan bu raporu hazırladılar. Neticede zeytin doğal bir ürün. Dolayısıyla doğal koşullar etkili oluyor. Ağustos ve eylüldeki kuraklığın rekolteyi olumsuz etkileyeceği düşünülürken, ekimde yağan yağmurlar bereket getirdi, rekolte tahminimizin tutmasını umuyoruz” dedi.
Ümmühan Tibet, ilki Aydın’da olmak üzere hasat şenlikleriyle güzel bir sezon yaşandığını söyledi. Türkiye’de kişi başına 2 kilogram zeytinyağı düştüğünü, yıllık 25-30 kilogram yağ tüketimi dikkate alındığında, zeytinyağının payının çok düşük kaldığını dile getiren Tibet, son 15 yılda yapılan yatırımların karşılığını bulması için tüketimin de artırılmasına çalıştıklarını söyledi. Tibet, bu yıl işçilik maliyetlerinde de yüzde 20 artış olduğuna işaret ederek, üreticinin maliyetlerini karşılaması adına zeytinyağına en az 1 TL prim verilmesini, ayrıca bu desteğin sofralık ve yağlık ayrımı yapılmadan dane zeytine de verilmesini talep ettiklerini söyledi.
Tibet, zeytin ve zeytinyağının önünü açacak lisanslı depoculuğun teşvik edilmesini istedi.
Fas, İzmir’de kurulacak 3. Dünya Zeytin Koleksiyonu hazırlıklarının hızını kesti
İlk ikisi İspanya’nın Cordoba ve Fas’ın Marakeş kentlerinde bulunan Dünya Zeytin Koleksiyonu’nun üçüncüsünün İzmir’de kurulma hazırlıkları sürüyor. Ancak Marakeş’teki Araştırma Enstitüsü’nün yerleşke değiştirmesinden kaynaklanan bazı sıkıntılar, İzmir’e gönderilmesi gereken köklendirilmiş çelik üretimini sekteye uğrattı. İki yıl önce başlanılan bu projeyle zeytin yetiştiren ülkelerde tescillenmiş çeşitlerin değişen iklim ve çevre koşullarının yarattığı tehdide karşı, koruma altına alınması ve bilim dünyasına araştırma materyali sağlanması amaçlanıyor. Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Ünal Kaya, Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni özenle yerine getirdiğini, dünyada tescillenmiş yaklaşık bin 200 çeşidin olduğunu ve bu sebeple koleksiyonun oluşumunun zaman alacağını anlattı. UZZK'nin bu konuda uluslararası bir platform oluşturmak ve yeni stratejiler belirlemek amacıyla 23 üye ülkenin gen kaynakları sorumluları ve 3 dünya koleksiyonu yöneticilerini 16 Aralık 2014’te Tunus’ta düzenlenecek bir toplantıya davet ettiğini belirten Kaya, "Bu toplantıda mevcut ulusal koleksiyonların ve dünya koleksiyonlarının durumları tartışılacak” dedi.