|
Türkiye son yıllarda zeytin ağacı varlığını yüzde 60, zeytin ve zeytinyağı üretimini ise yüzde 300 arttırdı ancak bu gelişmeler tüketime yansımadı.
|
17.04.2014
292
|
Akdeniz ülkelerinde kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi 15 litreyi bulurken Türkiye’de 2 litrenin altında seyrediyor. Şifa Üniversitesi ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu işbirliğiyle düzenlenen Zeytinyağı ve Sağlık Sempozyumu başladı. İki gün sürecek sempozyuma İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Celal Kocabaş, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan, Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, dekanlar, öğretim üyeleri, sektör temsilcileri ve beslenme bölümü öğrencileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Şifa Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eren Akçiçek, beslenme ve sağlığın birbiriyle doğrudan ilişkili ve ayrılmaz olduğunu belirterek, günümüzdeki kanser vakalarının üçte birinin yanlış beslenmeden kaynaklandığına dikkat çekti. Sağlıklı ve uzun ömrün doğru beslenmeyle mümkün olduğunu vurgulayan Akçiçek, “Yağlar, insan hayatı için çok elzem yapı taşlarıdır. En basit örneği, beynimiz bir yağ dokusudur fakat uzun yıllar maalesef zeytinyağı aleyhine kötü propagandalar yapılmıştır. ‘Zeytinyağı kokar, iyi kızartma yağı değildir, kalp hastalıkları olanlar zeytinyağı tüketmesin’ gibi olumsuz propagandalar yapıldı. Halbuki bugün zeytinyağı, meyvesinden damlayıp da doğal olarak tüketilebilen tek meyve yağıdır. Zeytinyağının tıbbi özelliklerini, hiçbir tohum yağında bulmamız mümkün değildir.” diye konuştu.
HER YIL 5–10 MİLYON FİDAN DİKİLİYOR
Daire Başkanı Kaplan ise sektördeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Zeytin ve zeytinyağına bütün dünyada ilginin giderek arttığına işaret ederek, Türkiye’de bir zeytincilik devrimi yaşandığını dile getirdi. Son beş altı yılda her yıl 5 milyon ile 10 milyon arası yeni fidan dikildiğini aktaran Dr. Kaplan, şunları kaydetti: “Ülkemiz zeytin üretiminde dünya ikincisi, yağlık zeytin ve zeytinyağı üretiminde ise dördüncüsüdür. Zeytin üretim alanları son 10 yılda yüzde 35, zeytin ağacı sayımız yüzde 60, toplam zeytin üretimimizse yüzde 300 oranında artmıştır. Yani üretimimiz, 600 bin tondan 1 milyon 820 bin tona çıkmıştır. Zeytinyağı üretiminde de yüzde 300 artış sağlamış, Türkiye ilk defa geçen yıl ihracat rekoru kırılmıştır.” Dünyada Akdeniz beslenme tarzının benimsenmesiyle birlikte zeytin ve zeytinyağı tüketiminin arttığına dikkat çeken Necdet Kaplan, “Ancak bizim gibi zeytin üreticisi olan ülkelerde ortalama tüketim 15 kg. iken bizde maalesef kişi başı tüketim 1,5-2 kg.'da kaldı. Bu, önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.” dedi.
Rektör Erdoğan da Türkiye’de zeytin ve zeytinyağıyla ilgili çok sayıda sempozyum ve kongre düzenlendiğini ancak bu sempozyumun bir ilk olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erdoğan, “Akademisyenlerin, hekimlerin, bakanlık bürokratlarının ve sektör temsilcilerinin birarada olduğu bir sempozyum gerçekleştiriyoruz. Bu sempozyumda ortaya konulan görüşler de bir kitap haline getirilerek, tüm insanlığın istifadesine sunulacak. Şifa Üniversitesi, ilklerin üniversitesidir. Türkiye’nin sağlık alanındaki ilk tematik üniversitesidir. Bu sempozyumda olduğu gibi yaptığı her işte de bu misyonunu sürdürüyor.” diye konuştu.