|
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin 11 Nisan 2014 tarihinde yapılan Genel Kurulu'nda seçilen yeni Yönetim Kurulu ilk ziyaretini, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'ne gerçekleştirdi.
|
23.04.2014
335
|
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, ilk ziyaretini TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği'ne yaptı. EZZİB ve TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulları, birlik ve beraberlik mesajı verdiler.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, geçmişin tüm olumsuzluklarını silerek, sektörün gelişmesini sağlayacak adımları atacaklarını belirterek, "Sektörün tüm bileşenleriyle barış içinde bir arada olacağız. Amacımız ülkemizde ve dünyada zeytin ve zeytinyağının bugün olduğu yerden daha iyi noktalara taşımaktır" dedi.
"Dahilde İşleme Rejimi (DİR) gündemimizde değildir" diyen Renklidağ, önceliklerinin bu ülkenin değerlerinin hakkettiği yere ulaşması olduğunu anlattı. Sektörün tüm sorunlarının birlikte ve barış içinde hareket edilerek çözülebileceğini kaydeden Reklidağ, şunları söyledi:
"Sektörümüzün birikmiş sorunlarını sektörün tüm bileşenleriyle uzlaşarak, çözeceğiz. Kavga yerine proje ve uzlaşmalar hakim olacak. Türk zeytinyağını dünya markası yapma yolunda önemli adımlar atacağız. Oluşturduğumuz etkin alt çalışma gruplarıyla hareket edeceğiz. Gündemimizde ihracatın önünü açacak ve sorunları giderecek adımlar atarken, Lisanslı Depoculuk için de bugünden çalışma başlatacağız. Bunu da Tariş öncülüğünde yapacağız"
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de, bugüne dek sürdürülen uzlaşmaz tutumun sektöre büyük zarar verdiğini, yeni yönetim ile bu anlayışın değişeceğini umut ettiklerini bildirdi. Çetin, üretim olmadan bir malın sanayisi, ticareti ve ihracatının olmayacağına vurgu yaparak, üretimin gerçekleşmesi için öncelikle üreticiye ve alınterine saygı duyulmasının şart olduğunu anlattı. Önceki yönetimle yapılan tartışmanın odağında üslup sorunu olduğunu anlatan Çetin, şöyle konuştu: "Bu yönetimle gereksiz sürtüşme ve tartışmaların sonlanacağını umut ediyoruz. Sektör ürecisi, sanayicisi, tüccarı ve tüketicisiyle bir bütündür. Geçmişte yaşanan tartışmalar, hiçbir kesime yarar sağlamamıştır. Sektör için atılması gerekli adımlar da bu kısır tartışmalar nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Bundan sonra daha akılcı çalışmalar ve projeler üzerinde çalışmak mümkündür. Üretici, ne sanayiciye ne de tüccara karşı değildir. Kendisine ve emeğine saygı duyulmasını, emeğinin üzerinde tartışma yapılmamasını beklemiştir.
Geçmişte ortada bir sorun yokken tartışmalar ve polemikler yaşanmış ve kimseye bir yarar sağlamamıştır. Herkesin bir birine saygı duyduğu bir ortamda daha başarılı işler yapılacaktır"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 700 bin ton üretim hedefine yönelik çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ifade eden Çetin, sektörün buna kilitlenmesini önerdi. "Sektörü DİR tehdidinden kurtarın" diyen Çetin, bunun söz konusu üretim hedefi üzerinde de önemli bir tehlike olduğuna işaret etti.