Bursa’da zeytin üreticileri, zeytinle ilgili ortak bir payda oluşturmak için konsey kurulmasını istiyor.
Bu sayede sofralık zeytinin Türkiye’deki anavatanı olarak kabul gören Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik zeytininin hak ettiği değere ulaşacağı öngörülüyor.
Solive Zeytincilik Şirket Müdürü Mahmut Kamil Solaksubaşı, 2003 yılında alınan coğrafi işaret ile Gemlik Tipi sofralık siyah zeytini koruma altına alındığını; ancak benzer değerin Mudanya, Orhangazi ve İznik zeytinlerine de verilmesi gerektiğini vurguladı.
Zeytin üretimi ve üreticilerinin sorunlarını masaya yatırırken, Bursa’yı bir bütün olarak ele almak gerektiğine vurgu yapan Solaksubaşı, üreticiler olarak zeytinle ilgili ortak bir payda oluşturmak amacıyla 'Zeytin Konseyi' kurulmasını istediklerini belirtti.
Solaksubaşı, “Türkiye’de zeytinyağına verilen teşvik primi, zeytine de verilmesi gerekiyor.
Merdiven altı işletmeciliği ancak bu şekilde bitirebiliriz. Her şeyi kayıt altına almak, sorunları ve eksikleri tartışmak için bir konseye ihtiyacımız var. Bursa’da zeytine dair yaşanan tüm sıkıntıların çözümü tüm üreticilerin ortak bir paydada buluşmasıyla mümkün olacak. Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik zeytininin hak ettiği değere ulaşacak” dedi. Solaksubaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Marmarabirlik gibi en büyük zeytin kuruluşu bölgemizde. Üniversite, valilik, odalar, borsalar, devlet kurumları, en büyük sayıda tüccar ve bilinçli üreticimiz var. Bunları bir araya getirip inovatif çalışma yapacak bir konsey kurmak şart.” Solaksubaşı, öte yandan, coğrafi işarete sahip çıkılması halinde fiyat farkının üretici lehine en az 2 lira daha artacağını savundu.
450 bin ton kayıt altına alınacak
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ise “Teşvik verilmesi halinde kayıtdışı olan 450 bin ton sofralık zeytin kayıt altına alınacak, bu da devletin kasasına kazanç olarak dönerken, kaliteli üretim ve tüketim de artmış olacak” dedi. Asa, stratejik bir ürün olan sofralık zeytine prim desteği verilmesinin yeniden gündeme geldiğini belirterek, Türkiye’nin dünya genelinde lider bir oyuncu olabilmesi için İspanya ve İtalya’da olduğu gibi teşvik beklediklerini ifade etti. Asa, “Kilogram başına verilecek prim desteği ile birlikte merdiven altı üretim bitecek. Ülke genelinde yetişen ortalama 500 bin ton sofralık zeytinin kayıt altına alınmasıyla bugün 3.5 kilogram olan kişi başı sofralık zeytin tüketimi de 5 kilograma çıkacaktır” dedi.
“Değerini yükseltmeliyiz”
Mudanya Tirilye tipi zeytinin de gerçek değerine kavuşması için dünyaya tanıtılması gerektiğine vurgu yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da, geçtiğimiz ocak ayında gerçekleştirilen EMİTT Fuarı’nda Tirilye tipi zeytinin büyük beğeni gördüğünü belirtti. Türkyılmaz, “Belediye olarak bundan sonra da üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız. Üreticiye ve üretilen ürüne gereken değer verilirse, Mudanya Tirilye tipi zeytin dünyaya yayılır ve marka olur. Zeytinin değerini yükseltmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Gemlik’te Zeytin İhtisas Borsası kurulacak
Zeytincilikte halen kurumsallaşmaya gidilememesi sebebiyle hiçbir ülke ile yarışılamadığından yakınan Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, “Gemlik zeytinciliğinin gerçek konumuna erişebilmesinin öncelikli olarak lisanslı depoculuk ile gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Bunun nihai hedefi olarak da ‘Zeytin İhtisas Borsası’nı mutlaka kurmak zorundayız. Bu konuda çalışmalar başlatılmıştır. Kısa sürede çalışmalarımızın sonuçları alınacaktır” dedi.