Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik elamanları, 7 bölgeye yerleştirilen 40 tuzağı haftanın 2 günü kontrol ederek not etmeye başladı.
Burhaniye de, zeytinde meyve bağlama dönemi sona ererken, zeytinin en büyük zararlısı olan zeytin sineğine karşı da sayım çalışmasına başlandı. Teknik elamanlar, haftanın 2 günü 40 sinek tuzağını kontrol ederken, zeytin sineği zararlısına karşı mücadele zamanının tespit edecek. Sinek sayım çalışmalarının Kasım ayına kadar devam ettirileceği açıklandı.
Sinek sayımının tüm körfez yöresinde başladığını anlatan Ziraat Teknikeri Ferhat Hazar,”
“Körfez ilçelerinde olduğu gibi,Burhaniye ilçesinde zeytin sineği ile mücadele programı çerçevesinde zeytin sineği çalışmalarımız başlamıştır. Bunun için ilçemizin 7 bölgesinde 40 tane tuzak bulunmaktadır. Bu zeytin sineği tuzakları haftada 2 defa sayımı yapılarak not edilmektedir. İler ki aşamalarda ise, zeytin sineğinin zeytine vuruk yapması da kontrol edilerek zeytin sineği mücadelesinde ilaçlama zamanı tespit edilmeye çalışılacaktır. Onun için de hafta da iki kez, zeytin sineği çalışmalarımız devam etmektedir. Bu gün de ayrıca, zeytin de önemli zararlara neden olabilen zeytin güvesi zararlısı sayımını da yaptık” dedi.
Ziraat Mühendisi Umut Küçükyıldız da,” Burhaniye İlçe Tarım Müdürlüğü olarak ekip arkadaşlarımızla zeytin sineği tuzaklarını ve güve tuzaklarının sayımını sürdürmekteyiz. İnşallah, bu yıl verimli bir dönem geçireceğimize inanıyorum” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Aldağ ise” Bölgemiz için çok büyük öneme sahip olan, ana geçim kaynağı olan zeytin ve zeytin hastalıkları ile mücadele kapsamında zeytin sineği sayım çalışmalarına başladık. Ekiplerimiz haftada iki gün sinek sayımı yapmaktadır.
Sineklerin yoğunluğuna göre, mücadele yöntemleri belirliyoruz.
Çiftçilerimiz bu konuda bilgilendirilmektedir. Ekiplerimiz hafta için de bazen iki, bazen üç gün saha ve alan taraması yaparak sinek sayımı yapmakta. Sinek yoğunluğuna göre mücadele gün ve zamanını belirleyerek, üreticilerimiz SMS yoluyla, basın yoluyla, ya da etkin eğitim ve yayım yoluyla haberdar edilerek mücadele yapılması sağlanmaktadır. Zeytin sineği, bölgemizde, zeytin ve zeytinyağının kalitesine direk etki eden bir zararlı. Çok yoğun bir mücadele gerekiyor. Büyük miktarda ekonomik kayıplara yol açıyor. Bunun için zeytin sineği ile mücadele bizim için hayati önem arz ediyor. Mesaimizin büyük kısmını buna harcıyoruz. Umarım bu sene de yine başarılı bir mücadele göstererek zeytin ve zeytinyağının hem üretim miktarını artırırız. Hem de kaliteyi yakalarız” dedi.