|
Osmaniye'de hızla gelişmekte olan Zeytin ve Zeytincilik üretimine yönelik Zeytinyağı Duyusal Analizler ve Degüstatör Eğitimi Projesi başlatıldı.
|
22.01.2014
362
|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Osmaniye Il Müdürü Ibrahim Sağlam, "Akdeniz ülkelerinin tamamında her zaman çok değer görmüştür." dedi.
Il Müdürü Sağlam, "Kentimizde zeytin ağacının artması, bizleri gerek yağının, gerekse salamurada çeşitli çalışmalara yönlendirdi. Bizim herhangi bir bölgeyle zeytin konusunda yarışma gibi bir düşüncemiz yok. Fakat ‘biz de varız’ diyoruz. Uluslararası yarışmalarda, kentimizde zeytinyağı kalitesinin arttırılması için öncelikle tadımla ilgili bir ihtiyaç hasıl oldu. Zeytin, Akdeniz ülkelerinin tamamında her zaman çok değer görmüştür. Bu anlamda eğitimin önemli olduğuna inanıyorum. Yağ kalitesini daha da arttırmak için hep birlikte gayret sarf etmeliyiz. Bunun için de kurumumuzun teknik elemanları ve bu iş ile uğraşan ve emek sarf edenlerin yetişmesini daha fazla bilgi sahibi olmasını önemli görüyoruz. Bu sebeple eğitim projesi başlattık. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Kentin zeytin yetiştiriciliğinde daha da gelişeceğine inandığını belirten Sağlam, şöyle devame etti: "Mezopotamya, Antalya, Andırım ve Mardin üçgeninde anavatanı olduğunu düşündüğümüzde kentimizde de zeytinin daha da ileri gideceğini düşünüyoruz. Halen yüzde 40-60 arasında verimi olan ve halende dikilmekte olan zeytinde öyle bir zaman gelecek ki belki bundan 5 yıl sonra 100 bin ton rekolte kapasitesiyle bölgedeki yerini alacaktır." ifadelerini kullandı.
Zeytinyağının kalitesinin arttırılması için yıllardır çalışma yaptığını belirten Zeytinyağı uzmanı Ümmühan Tibet ise "Zeytin üretimi bölgede iyi olmasına rağmen kalite oranı çok düşük. Anavatanında zeytin ağacı yaklaşık 100 yıldır ihmal edilmiş. Bizler yeniden zeytin ağacını canlandırıp, hak ettiği değeri kazandırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.