|
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta nadasa bırakılan alanların değerlendirilip, ekonomiye kazandırılması projesi kapsamında yağ elde edilen bitkilerden aspir ve ayçiçeği ekim alanları her yıl artırılıyor.
|
21.07.2014
493
|
Türkiye'nin bitkisel sofralık yağı açığını kapatmaya yönelik ekilişi yapılan bitkilerden aspirden jet yakıtı yapımı da gündeme geldi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, Türkiye'nin bitkisel yağı açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla bakanlık tarafından en fazla desteklemenin yağlık bitkilere verildiğini hatırlattı. Özdemir, Yozgat'ta yağlık bitkilerden aspir ve ayçiçeği ekim alanlarının her geçen yıl genişlediğine dikkat çekerek, "Geçen yıl 63 bin dekarda ayçiçeği, 6 bin dekarda da aspir ekimi yapılırken bu yıl 50 bin dekarda aspir, 80 bin dekar alanda da ayçiçeği ekimi yapılmıştır" dedi.
Ayçiçeği ve aspir bitkilerinin nadasa bırakılan alanlarda ekilmesini istediklerini belirten Özdemir, şöyle konuştu:
"Aspir bitkisine önemli destekleme primi ödeniyor. Mazot, gübre desteğinde dekar başına 14 lira, sözleşmeli çiftçiye 10 TL, kilo başına da 50 kuruş destek veriliyor. Yozgat'ta 2.5 milyon nadas alanımız var. Bu alanları yağlı tohum bitkileriyle ekonomiye kazandırmak itiyoruz."
Yağlık ayçiçeği ekiminin sözleşme yapılan çiftçiler tarafından yapıldığını, çerezlik ayçiçeği ekiminin ise çiftçisin kendi isteğine bağlı yapıldığına vurgu yapan Özdemir, "Çiftçimiz tarlasını boş bırakma yerine, nohut, mercimek, ayçiçeği ve aspir ekerek ek bir gelir elde etmiş oluyor. Amacımız tüm nadas alanların ekilerek değerlendirilmesi ve çiftçiye ek bir kazanç sağlamaktır" diye konuştu.
BİYODİZEL TESİSİ
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, aspir bitkisinden yemeklik sıvı yağı ile birlikte yakıtta elde edildiğini hatırlattı. Özdemir, şunları söyledi:
"Almanya'da bulunan bir firmanın iki teknik temsilcisi ilimize gelerek incelemelerde bulundu. Örnekler alındı, bitkinin kalitesi, yakıt için yeterliliği incelendi. Yozgat'ta Jet yakıtı tesisi kurmayı planlıyorlar. Bu tesis kurulduğunda pazar sorunu tamamen ortadan kalkacak aspir bitkisinin daha fazla alanda ekimi de sağlanmış olacaktır."