|
Bölge çiftçisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılı açıkladığı buğday alım fiyatının kendilerini tatmin etmediğini ifade etti.
|
21.07.2015
968
|
Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Orhan köyü çiftçilerinden Aydın Yaşar, yaklaşık 170 dekar alanda hububat hasadını tamamladığını belirterek, “Yağışlar sebebiyle bu yıl hububatı biraz geç biçtirdik. Şu an bakanlığın açıklamış olduğu fiyat bizleri tatmin etmedi. Zaten yağışlar nedeniyle üründe kalite düşerken bir de buna bakanlığın verdiği fiyat bizi tamamen sıkıntıya sevk etti. Mazot fiyatı, gübre ve ilaç fiyatı almış başını gitmiş, bakıyorsun buğday fiyatı hala yerinde sayıyor. Bu da tarım sektörünü bitirdiği gibi köyden şehirlere göçün artmasına sebep oluyor.” dedi. Aşırı yağış ve soğuk hava sebebiyle üründe yüzde 30 oranında bir kayıp olduğunu söyleyen Yaşar, “Bahar ayıyla başlayan yağışlar hububat dönemine kadar devam etti.
Bir de buna soğuklar eklenince bundan sadece hububat ürünleri değil bitki türleri ve meyve ağaçları da nasibini aldı. Şu an hasadı yapılan tarlalarımızda yüzde 30’a oranına kadar bir kayıp var. Soğuk hava ve yağmur aşırı yağış sebebiyle üründe kalite kaybı da var. Hal böyle olunca açıklanan düşük fiyatın yanı sıra daha ürünümüz daha düşük fiyattan satılacak.
Şu an TMO’ya çiftçimiz buğdayının tonunu 725 liradan satıyor, geçen yıl 800 ile 850 lira arası satılan buğday bu yıl 100 lira daha ucuz satılmaktadır. Buna rağmen girdi maliyetleri mazot, gübre ilaç gibi masraflarda ucuzlama olmadığı gibi fiyat artışları devam ediyor. Kesintilerde ise (stopaj, borsa tescil ücreti, yükleme-boşaltma gibi) işlemler hesaplandığında açıklanan baş fiyat yani birinci kalite buğdayın fiyatı yüzde 4 aşağı düşmektedir. Bakanlık ve yetkilerimiz çiftçimizin emeğinin karşılığını alması yönünde düzenleme yapması gerekir.” diye konuştu. Yalçın Özer ve Hasan İnan da benzer ifadeler kullanarak çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını ifade etti.