|
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi, 2014 yılı demonstrasyon çalışmaları kapsamında bir çok köyde lenox yem bitkisi tarla günleri düzenleyerek üreticileri bilgilendiriyor.
|
24.04.2014
428
|
Lenox yem bitkisi İlimizin farklı rakımlı alanlarında yapılan denemeler sonucunda beklenen verim ve kaliteye ulaşıldığı görüldü. Ula İlçesi Gökçe gibi sahil köyünde de rakımı yüksek dağ köylerinde de denenen lenox yem bitkisinin hem silaj olarak hem de balya yapılarak kullanılabildiği, ayrıca çiçeklerinin arılar tarafından çok sevildiği tespit edildi. İlimizde arıcılığın yoğun olduğu yerlerde hem hayvancılık hem de arıcılık açısından olumlu sonuçlar alınan lenox çalışmaları Ula İlçesine bağlı Gökçe'de Salih Yıldırım'ın Menteşe İlçesi Kuzluk'ta İlmihal Bulut'un, Paşapınarı'ndan Selahattin Yıldız'ın, Yemişendere'den Hayrettin İnce'nin tarlalarında gerçekleştirildi.
Muğla genelinde 650 dekar alanda gerçekleştirilen lenox ot tipi yem şalgamına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destek veriliyor. Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında ekiliş yapan üreticiler lenox yem şalgamı desteklemesinden yararlanabiliyor. Türkiye'de yemlik kolza veya yemlik kanola olarak da bilinen lenox, sulu alanlarda dekara 10 - 15,5 tona kadar verim verebilmesi nedeniyle çok tercih ediliyor. Kuru maddesindeki protein yüzde 18 - 22 arasında değişiyor. Macar Fiği ve Yerli Fiğden en az iki kat daha verimli olarak biliniyor. Yeşil ot olarak hayvanlara verilebildiği gibi silaj yapılarak kaliteli bir yem temin edilebiliyor.