|
Yaş meyve sebze ihracatçıları birlikleri, Rus yetkililerin AB ülkelerinden meyve-sebze ithalatını durdurup Türkiye'den artıracakları yönündeki açıklamalarının sektörü yüksek beklentilere süreklememesi gerektiğini bildirdi
|
12.08.2014
485
|
Akdeniz, Batı Akdeniz, İstanbul, Ege ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri'nin ortak yayımladıkları açıklamada, Rus yetkililerin AB ülkelerinden meyve-sebze ithalatını durdurup Türkiye'den artıracakları yönündeki beyanlarının sektörü yüksek beklentilere sürüklememesi gerektiği uyarısında bulundu.
Açıklamada, son günlerde Rusya'nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yaş meyve sebze alımını durdurduğu yönündeki haberlerin Türkiye yaş meyve sebze sektöründe gündemin konusu olduğu vurgulandı.
Rus yetkililerin Türkiye'den meyve-sebze ithalatını artıracakları şeklindeki açıklamanın bu ülkenin yaş meyve sebze ihtiyacının karşılanmasında Türkiye'nin en önemli seçenek haline geldiği inancını yarattığı belirtilen açıklamada, "Konunun bir miktar abartılarak kamuoyuna yansıtılmaya çalışılması spekülatif söylentiler dolayısıyla arz talep dengesinin bozulmasıyla ürün fiyatlarında artışlara neden olacağı gibi, üretici ve ihracatçılarımızın yüksek beklentilere kapılması ve bu beklentileri karşılanmadığında yaşanacak hayal kırıklıkları gibi sakıncalar doğurmaktadır" ifadesine yer verildi.
Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerine uygulayacağı yaş meyve sebze yasağının Türkiye'den yapılacak yaş meyve sebze ihracatında bir miktar artış yaratabileceğini ancak bunun çok abartılmaması, sektörün yüksek beklentilere girmemesi gerektiğinin altı çizilen açıklama, şöyle devam etti:
"Rusya, Avrupa Birliği'ne bağlı tüm ülkelerden yılda 2.2 milyon ton yaş meyve sebze ithalatı yapmaktadır ve bunun yarısına yakın bir miktarını da elma ve armut gibi meyveler teşkil etmekte. Söz konusu ithalatın diğer kalemlerini ise patates, lahana, domates ve turunçgiller oluşturmakta. Avrupa Birliği ülkelerine Rusya tarafından getirilen yasak dolayısıyla yaş meyve sebze pazarında çok büyük bir boşluğun olamayacağı, olacak boşluğun da Türkiye tarafında çok rahat bir şekilde karşılanabileceği ve kaldı ki; Rusya'nın yaş meyve sebze ithalatını sadece Türkiye'den değil birçok başka ülkeden de karşıladığı aşikardır. Dolayısıyla üretici ve ihracatçılarımızın fazla heyecana kapılmadan Rusya pazarının analizini çok dikkatli yapmaları ve yüksek beklentilere girmemeleri gerekmektedir. Yüksek beklentilerin faturası ağır olabilir."
Türkiye'nin 46.7 milyon ton yaş meyve sebze üretiminin sadece 3.4 milyon tonunu ihraç ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dolayısıyla Avrupa'dan yaş meyve sebze ithalatının yasaklanması sonucu Rusya pazarının ihtiyacı olan sebze ve meyvelerin Türkiye tarafından karşılanmasının ihracatçı ve üreticilerimizi çok fazla etkilemeyeceği gerçeği ortadadır. Bu nedenle hayal kırıklığı yaşamamak pazarın nabzının iyi tutulması gerekmektedir."