Topraksız tarım uzmanları, İç Anadolu Bölgesi'nde kışın kar yağışı sonrası güneşli gün sayısının fazla olmasından Antalya'ya göre daha fazla ürün alındığına dikkat çekiyor. Antalya bölgesinde topraksız tarımda kışın en fazla maliyetin ısıtma olduğu, İç Anadolu Bölgesi'nde yeraltı su kaynaklarını zengin olması sebebiyle maliyetin daha düşük olduğunu, Antalya'da dönüm başı 30 ton ürün alınırken Afyonkarahisar'da 50 ton alınabildiği dile getiriliyor.
Antalya bölgesinde 2 bin 500 dönümde topraksız tarım yapılıyor.
Topraksız tarım, Antalya'nın Manavgat, Serik, Aksu, Demre (Kale), Aksu, Kumluca ve Kaş ilçelerinde yapılıyor. Topraksız tarımla üretilen domates, Antalya'da başta Avrupa Birliği, (AB) Baltık, İskandinav ülkeleri ve Rusya olmak üzere ihraç ediliyor. Topraksız Tarım Uzmanı Ziraat Mühendisi Zeynep Çakal, Antalya'nın topraksız tarım yapmada maliyetli şehir olduğunu söyledi. Antalya'da başta topraksız tarımla domates üretmenin zor ve maliyetli olduğunun altını çizen Çakal, şunları kaydetti:
"Kışın Antalya'da yoğun yağmur yağışı ve gün içinde bir kaç mevsimi aynı anda yaşama ve güneşli gün sayısının az olması topraksız tarım yapımını zorlaştırıyor. Topraksız tarımda en önemli maliyet ısıtma. Bu nedenle topraksız tarım yapımı Antalya'dan Kayseri, Yozgat, Şanlıurfa, Denizli, Manisa ve Nevşehir illerine kaymaka başladı. İç Anadolu Bölgesi'nde kışın kar yağışı sonrası güneşli gün sayısı Antalya'ya göre daha fazla. Isıtmada yeraltı su kaynakları zengin olduğu için Afyonkarahisar'da topraksız tarım yapımında ürün alımı dönüm başı 2 katı. Antalya'da dönüm başı en yüksek 30 ton alınıyorsa Afyonkarahisar'da, Denizli'de 60 ton alınıyor."
VERİMLİ ARAZİLERE TOPRAKSIZ TARIM SERASI KURMAK YANLIŞ
Antalya bölgesinde topraksız tarım seralarının verimli arazilere kurulu olduğuna dikkat çeken Çakal, bunun yanlış bir uygulama olduğunu, topraksız tarımın dağın tepesine de kurulabileceğini vurguladı. Topraksız tarımda dünyada lider ülkenin Hollanda olduğu anlatan Çakal, şu ifadeleri kullandı: "Hollanda'da tarım alanları kıt olduğu için topraksız tarımı geliştirdi. Adı üzerinde topraksız tarım dağ başında da ortam oluşturularak yapılabilir.
Topraksız tarımın mantığı toprak olmadan dağın tepesine yapılabilir.
Sadece köklenecek ortamı sağlayıp gerekli besin elementleri verdikten sonra yeterli. Hollanda gece ışıklandırması var, geceleri suni güneşleme yaptıkları için bize göre daha fazla ürün alıyorlar. Buğday üretilecek bir yerde toprak tarım yapmak kadar mantıksız bir durum yok. Antalya'nın Korkuteli, Elmalı, İbradı, Akseki ve Gündoğmuş gibi ilçelerin tepelerinde rahatlıkla topraksız tarım yapılabilir. Böylesi verimli tarım arazilerinde başka ürünler yetiştirilebilir."