|
Sinop'un Boyabat ilçesinde nisan sonunda başlayan çeltik ekimleri sürüyor.
|
1.05.2015
437
|
Türkiye'deki pirinç üretiminin yüzde 2,17'sinin yapıldığı ilçede çeltik üreticileri çeltik ekimlerini, güçlüğüne rağmen sürdürüyor.
Üreticiler, bu yıl yağışların yeterli olması nedeniyle su sıkıntısı yaşamadıklarını belirtirken, bu yıl verimin yüksek olacağını beklentilerini dile getirdi. Boyabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Refik Kayadibi, yaptığı açıklamada, Boyabat'ta 25 bin dönüm çeltik ekim alanı olduğunu söyledi.
"Üreticilerimiz bu alanın yüzde 98'inde çeltik ekimi yapıyor. Ortalama olarak dönüm başına 900 kilogram çeltik verimi alınıyor" diyen Kayadibi, şöyle devam etti:
"İlçemizin Türkiye'nin pirinç üretimindeki payı yüzde 2,17' dir.
Yıllık 22 bin 500 ton çeltik üretimi yapılıyor. İlçemizdeki 6 çeltik fabrikasının işleme kapatisesi 18 bin ton olduğu halde ilçemizde üretilen çeltiğin sadece 2 bin 500 tonu Boyabat'ta işleniyor. Yani 20 bin ton çeltik TMO ve Boyabat dışındaki tüccarlar tarafından satın alındığından işlenmesi de Boyabat dışındaki fabrikalarda yapılıp piyasaya sunuluyor."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çeltik üreticilerine dönüm başına 12 lira mazot ve gübre desteğinde bulunduğunu hatırlatan Kayadibi, "Bakanlık ayrıca üreticilerimize ürettiği çeltiğe ton başına 100 lira prim desteklemesinde bulunuyor" dedi.
Bu yıl yağışların bol olduğuna işaret eden Kayadibi, tarlaların su dolu olduğunu, çeltik veriminden bu yıl artış beklendiğini dile getirdi.
Boyabat'ta üretilen çeltiğin yüzde sekseni ilçe dışında işlendiği için farklı markalarda satışa sunuluyor. Üreticiler kendi markaları ile pirinç üretmek istediklerini ifade ederken ayrıca pahalı olan tohumluk çeltik, çeltik ilacı ve mazot için desteklerin artırılmasını beklediklerini söyledi.