Hasadına başlanan mısırda verimin yüksek olmasına sevinen üreticiyi fiyatlardaki düşüş üzdü.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçeye bağlı Kemiklidere köyünde mısır hasadı yapılan arazilerde incelemelerde bulunarak, üreticilerle görüştü.
Okur, yaptığı açıklamada, mısır hasadının sancılı başladığını, geçen yıl 580, ondan önceki yıl 620 liradan satılan 1 ton mısırın bu yıl 500 liradan alındığını kaydetti.
Saruhanlı’da pamuğa alternatif olarak 50 bin dekar arazide üretimi yapılan mısırın, alternatif ürün olmaktan çıkma durumuna geldiğini savunan Okur, şöyle konuştu:
"Hasat başladı, verim güzel ancak fiyatların düşük olması üreticiyi üzüyor. Şu an hasat edilen en kaliteli mısırın tonu serbest piyasada 500 ile 560 liraya satılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl ki mısır alım taban fiyatını ton başına 640 lira olarak açıklamıştı. Ancak üretici şu ana kadar bu fiyatı görmedi.
Mısır üreticisi bu şartlarda bu işten 5 kuruş para kazanmıyor. Tam aksine zarar ediyor. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Biz ülke olarak yurt dışından mısır ithal etmeyi durdurursak kendi ürünümüz değer kazanır, fiyatlar yükselir. Eğer fiyatlarda artış olmazsa üretici gelecek yıl mısır yerine başka bir ürün eker. Bu da ülke ekonomisine olumsuz etki eder.”
Okur, üreticilerin hasatta acele etmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek, "Üreticilerimiz fiyatların artmasını beklesin. Mısırın en güzel muhafaza edilebileceği yer tarladır. Bu bakımdan üretici piyasaya dengeli ürün sürerse fiyatlar tırmanışa geçebilir" dedi.
Okur, TMO tarafından bu yıl ilk kez uygulanacak "randevu sistemi" sayesinde mısır üreticilerinin ürün teslimatında sorun yaşamayacak olmalarının da sevindirici olduğunu söyledi.
Mısır üreticisi Yener Akyol ise şunları kaydetti:
"Fiyatlar 2 gün önce ton başına 580 liraydı, ancak fiyat 20 lira düşerek 560 liraya geriledi. Fiyatlardaki bu dengesizlik bizi üzüyor. Mazot ve gübre fiyatlarının da tavan yapması üreticinin belini büküyor. Böyle giderse biz üreticiler gelecek yıl arazilerimizi boş bırakacağız."
Dünya