Yanlış bakım,besleme ve hastalıklar tavuk sahipleri için kayıplara sebeb olabilir. Tavuklardaki sorunları önlemek için bu ipuçlarından yararlanabilirsiniz
31.01.2017
451
1. Tavukları temiz tutun
Tavuk sürülerinde hastalıkların önlenmesi için; doğru yönetim ve temizlik uygulamaları, kümes ekipmanlarının (tavuk sulukları,tavuk yemlikleri,folluklar vb.) uygun dezenfektanlar ile temizlenmesi hastalık riskini en aza indirmek veya yeni hastalık girişini ortada kaldırır.
Kullandığız tavuk yemlerinin temiz ve taze olmasına dikkat ediniz. Küflü ve bayat tavuk yemleri kullanmayınız.
Farklı türdeki hayvanları birarada beslemek hastalık riskini arttırabilir. Ördekler,güvercinler,hindiler,güvercinler bir arada tutulmamalıdır.
2. Kümesi dezenfekte edin
Hastalıklardan korunmak için rutin olarak kümesi dezenfekte etmek yapabilieceğniz en önemli şeylerden biridir. Dezenfekte akılda tutulması gereken bazı şeyler:
-
Temiz yüzeyleri deterjanla temizlemek gerekir. Dezenfektanlar iyi temizlenmiş yüzeyler üzerinde daha iyi çalışmaktadır, ama temiz bir yüzey hastalıksız yüzey anlamına gelmez.
-
Dezenfektanlar uygulamadan hemen sonra etkili değildir—en az 30 dakika enfeksiyonel organizmaları yok eder.
-
Sıcak/ soğuk dezenfektan türleri daha iyi sonuç almanızı sağlar.
-
Tüm yüzeyleri tamamen kullanmadan önce kurumaya bırakın. Seyreltme ve kullanım için üreticinin talimatlarına uyun. Tavuk çiftliklerinde kullanılan dezenfektanların içinde genellikle hidrojen peroksit, iyot ve klor vardır.
3. Gerekirse tavukları karantinaya alın
Sağlıksız bir tavuk fark edildiğinde , derhal karantinaya alınmalı ve hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Hastalıklı tavukları ve kümes hayvanlarını ayırmak hastalığın daha fazla yayılmasını önler ve tedavi sürecini hızlandırır.
4. Sorunlu hastalıklar için tavukları aşılayın.
Bölgenizdeki sorunlu hastalıklar için düzenli olarak aşı yaptırmanızda fayda vardır. Newcastle, Bronşit vb.
5. Tavuk hastalıklarının farkında olmak.
Genellikle tavuklardaki yaygı hastalıklar şunlardır.
-
Gagalama ve Yamyamlık
-
Raşitizm
-
A vitamini Eksikliği
-
Tavuk biti
-
Koksidiyoz
-
Ascaridiasis
-
Capillariasis (Hairworm)
-
Mycoplasmosis
-
Kolibasilloz
-
Tavuk Kolerası
-
Tavuk Çiçeği