Bitki kök gelişimini etkileyen yedi temel faktör vardır. Bunlar; Toprak nemi,toprak havası, toprak sıcaklığı, toprak tekstürü, birlikte yetiştirilen bitki türleri, besin maddeleri ve bitki üst aksamıdır.
19.11.2015
548
Toprak nemi: Bitkilerin köklerinin iyi bir şekilde gelişebilmesi için neme ihtiyaçları vardır. Şayet topraktaki nem yani su miktarı bitkinin ihtiyaç duyacağı seviyeden az ise bitki üst aksamında bulunan karbonhidratın büyük çoğunluğu köke taşınarak kök gelişiminde kullanılacaktır.
Toprak havası: Bitki köklerinin normal bir gelişme gösterebilmeleri için bitki kök bölgeinde en az %10 oksijene ihtiyaç vardır, yeni kök oluşumu ise %12 oksijenden sonra başlar. eğer yeterli miktarda oksijen kök bölgesinde bulunmaz ise oluşan Hidrojen sülfür bitki köklerine zarar verecektir.
Toprak sıcaklığı: Toprak sıcaklığı bitki kök gelişmesine bir noktaya kadar olumlu etki yapmasına karşılık, belli bir düzeyin üzerinde etkileri olumsuz olmaktadır.
Toprak tekstürü: Köklerin büyümesi için bitki kökleri bir engel ile karşılaşmamalıdırlar. Bu engeller sert bir kaya parçası olabileceği gibi geçirimsiz toprak tabakası da olabilmektedir. Böyle bir engel, köklerin toprak içerisinde ilerlemesini durdurmakta ve kök gelişimi daha eski köklerin izlerinde ya da toprak canlılarının oluşturdukları galerilerde yoğunlaşmaktadır.
Bitki besin maddeleri: Bitki besin maddeleri gelişimin önemli bir parçası olup azlığında veya fazlalığında çeşitli olumsuzluklar çıkmaktadır. Bitki kök gelişiminde fosfor ve çinko önemli yere sahiptir.
Birlikte yetiştirilen bitkiler: Yetiştirilmek istenilen bitkilerin yanında bulunan yabani ve yabancı otlar belirtilen tüm temel faktörlere ortak olacağından önem teşkil etmektedir.
Bitkilerin toprak üstü organları: Bitki üst aksamının sağlıklı oluşu, yaprak canlıığı ve fazlalığı, yara dokusu, ışıklanma oranı vb. tüm etmenler kök gelişimine etki yapmaktadır.