Zirai mücadele amaçlı yapılacak bitki koruma ürünü uygulamalarında, bakanlıktan ruhsat almış ve reçete karşılığı satılan bitki koruma ürünleri, uygulama dozu ve zamanı ile teknik talimatlarda belirtilen tavsiyelerine ya da bakanlık tarafından hazırlanan yayınlara uygun kullanılacak.
Uygulamalarda Zirai Mücadele Teknik Talimatları esas alınacak.
Tarım ilacı daima orijinal ambalajlarında bulundurulacak.
Sürüklenmeye sebep olacak derecede rüzgarlı havalarda, öğle sıcağında ve yağışlı havalarda bitki koruma ürünleri uygulanmayacak.
Çevrenin korunması için tarım ilaçları akarsulara, göllere, otlaklara ve hayvanların yaşadığı yerlere bulaşmasını önlemek amacıyla gerekli önlemler alınacak.
Boş İlaç ambalajları çevreye atılmayacak, atıkları akarsu ve göllere dökülmeyecek ve uygulama aletleri bu sularda yıkanmayacak.
Uygulama Bakanlıktan ruhsat almış alet ve makinelerle yapılacak.
İlaç hazırlama ve uygulama işlerinde; hamile kadınlar, 18 yaşından küçük çocuklar, hasta ve hastalıklı olanlar çalıştırılamayacak ve uygula sırasında koruyucu elbise, eldiven, gözlük kullanılacak, herhangi bir şey yenilmeyecek-içilmeyecek.
zirai ilaç uygulama işlerinde fiilen çalışacak olanlardan, işe başlamadan önce sağlık raporu istenmektedir.
Yasa, aile işletmelerindeki çiftçilerde zorunlu olmamakla birlikte Zirai ilaç kullanan kişilerin yılda bir defa sağlık kontrollerini yaptırmasını öngörmektedir. Raporda; “astım gibi kronik solunum yolu rahatsızlıkları, alerjik rahatsızlıklar, cilt hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklarının bulunup bulunmadığı ile kanda kolinesteraz enzim seviyesinin ölçülmesi ve sağlık kontrollerinin yapılarak bu işi yapmaya uygun olduklarının” belirtilmesinde fayda vardır.