|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2010 yılında başlattığı ve bu yıl 24 ilde 14 ürün grubunda 7 bin üretici ile yürüttüğü Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi ile çiftçiler daha çok kazanıyor.
|
28.08.2013
412
|
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, proje kapsamında, örtüaltı sebze üretimi yapanların yanı sıra bağlarda, kiraz, şeftali ve kaysı bahçelerinde üretim yapan çiftçiler destekleniyor. Üreticilerin ürünlerinden hasattan 3-5 gün önce örnekler alınarak, laboratuvarlarda "pestisit kalıntı analizi" yapılıyor.
Projede, kimyasal mücadele en son başvurulan yöntem olarak tavsiye ediliyor. Biyolojik ve biyoteknik, mücadele yöntemlerinin, kültürel tedbirlerin, fiziksel mücadele ve sağlıklı bitki yetiştirme tekniklerinin proje kapsamında yoğun olarak kullanıyor. Çevre dostu pestisitlerle, zamanında, uygun dozda ve doğru makine kullanımı ile çevre ve insan sağlığı da korunuyor. Projeyi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de destek veriyor.
"8 bin dekar alanda üretim"
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında 70 çiftçi ile başladıkları EKÜY Projesi'ni, bu yıl 217 çiftçi ile 8 bin dekar alanda yürütüklerini söyledi.
Projenin amacının "güvenli gıda arzının sağlanması" olduğunu belirten Kutlu, üretimden hasada kadar bütün aşamaları kontrol etiklerini, bunun sonucunda da sağlıklı bir üretim gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Denizli'nin, 440 bin dekar alanda sofralık ve şaraplık üzüm üretimi ve bağ alanlarıyla Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını ifade eden Kutlu, son yıllarda üzüm çeşitliğinin artığını kaydetti. En çok talebin "Sultaniye" çekirdeksiz üzümüne olduğunu ifade eden Kutlu, hasat edilen 400 bin ton sofralık ve şaraplık üzümün dörtte birinin ihraç edildiğini geri kalanın iç piyasada tüketildiğini bildirdi.
Kutlu, projeyle çiftçilerin üretim giderlerinin düştüğünü, daha az kimyasal kullandıklarını ifade ederek, şöyle devam etti :
"Üretim yapılan alanlardan alınan numuneleri temiz çıkan üreticilere bakanlığımız tarafından sertifika ve logo veriliyor. Bu sertifika ve logo sahibi olan çiftçiler, ihracatçı firmalara ürünlerini rahatlıkla satmaktadır. İhracatçı firmalar her yıl bizden EKÜY'lü çiftçilerin listesini alır ve öncelikli olarak bu çiftçilerin ürünlerini tercih eder. Böylece çiftçilerimiz birim alanda daha fazla kazanç elde etmiş olur. Proje kapsamında bağlarda üzüm üretimi yapan çiftçiler, kilogramda 10-20 kuruş daha fazla kazanıyor."