|
Geçen yıl bahçede kilogramı 50 70 kuruşa satılan mandalinanın fiyatı bu yıl 25 30 kuruşa kadar düştü.
|
6.12.2013
623
|
Kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan mandalinanın üretiminin artması ve bahçedeki fiyatının 25-30 kuruşa kadar düşmesi, ürünün dalında kalmasına neden oldu.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin, Türkiye'nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden olduğunu belirtti.
Mandalinanın, narenciye sektörü için de önemli ürünler arasında yer aldığına dikkati çeken Gökçel, üreticilerin bu yıl sıkıntılı dönemden geçtiğini ifade etti.
Geçen yıl bahçede kilogramı 50-70 kuruş arasında değişen fiyatla alıcı bulan mandalinanın bu yıl fiyatının düşük seyrettiğini vurgulayan Gökçel, "Bu yıl rekolte çok yüksek seviyelerde gerçekleşti. Mandalina fiyatı bahçede 25-30 kuruşa kadar düştü ancak yine de alıcı bulmakta zorlanılıyor. Fiyatlar çok düşük olduğu ve alıcı bulunamadığı için şu an ürün dalında kaldı" dedi.
Gökçel, dalında kalan mandalinanın yağmurdan zarar görmemesi için üreticilerin ağaçları naylonla korumaya çalıştığını, bu durumun, ürününü satamayan çiftçilere ek maliyet getirdiğini söyledi.
Yağmurdan korunmak için kullanılan naylonun güneşli günlerde erimesi nedeniyle ürüne zarar verdiğini anlatan Gökçel, üreticilerin zor durumda olduğunu kaydetti.
Türkiye Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz da bu yıl mandalinada yüksek rekolteyle karşılaşıldığını belirterek, bu durumun iç piyasada şartları etkilediğini bildirdi.
Rusya'daki Pokrovsky Hali'nin kapatılmasına rağmen kasım ayı ihracat rakamlarında mandalinanın da aralarında bulunduğu narenciye ürünlerinde artış yaşandığını anımsatan Kaçmaz, "Bu yıl rekoltenin yüksek olması ve olumsuz iklim şartları iç piyasada fiyatları düşürdü. Havaların sıcak gitmesi tüketime, fazla rekolte de fiyatlara olumsuz yansıdı" diye konuştu.
Sıcak hava narenciye satışını azalttı
Narenciye ürünlerinin önemli üretim merkezlerinden Hatay'ın Dörtyol ilçesinde faaliyet gösteren Turunçgil Üreticiler Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun ise pazar sıkıntısı nedeniyle ürünlerin ağaçta beklediğini, kesim yapılamadığını söyledi.
Dörtyol'da 46 bin 500 dekarda mandalina, 25 bin 500 dekarda portakal, bin 200 dekarda greyfurt ve 100 dekarda limon üretimi yapıldığını, yıllık ortalama 350 bin ton ürün alındığını vurgulayan Coşkun, ürünlerin birinci sınıf olduğunu kaydetti.
İlçede yetiştirilen narenciyenin yurt içi ve yurt dışından büyük talep gördüğünü belirten Coşkun, bu yıl hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyrettiği için narenciyeye talebin azaldığını, çok sayıda üreticinin ürünü dalında beklettiğini anlattı.
Üretimde girdi maliyetleri artmasına karşın narenciye fiyatının 10 yıl öncesine göre daha düşük olduğuna işaret eden Coşkun, bugün ise kilogramının 30 kuruşa kadar gerilediğini aktardı.