|
İzmir'de Ramazan ayında yapılan at eti kesimleri gündeme bomba gibi düşerken, Türkiye'de hiçbir atın kayıt altında tutulmadığı ortaya çıktı.
|
28.06.2015
687
|
Menemen'de piyasaya sürülmek üzere 1.5 ton at etinin ele geçirilmesinin ardından zanlılardan çeşitli suçlardan poliste kaydı bulunan Mehmet Demirkol'un babasının da daha önce at eti kesimi yaptığı belirlendi. Öte yandan zanlılar, kestikleri etlerini kasaplara sattıkları iddialarını kabul etmezken; at ve eşekleri özellikle Manisa ve çevre köylerini tek tek dolaşarak, yaşlı at ve eşekleri sahiplerinden 300 ila 600 lira arasında fiyatlara satın aldıkları saptandı.
'Envanter çıkarılmalı'
Türkiye'de at sahiplerinin hayvanlarını kaydettirme zorunluluğu olmaması nedeniyle, sahipleri bilinmeyen atlar için işlem yapılamadı. Türkiye'de küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kayıtlarının tutulduğu, sığır-koyun gibi hayvanların takiplerinin yapıldığı ancak atları kayıt edecek bir sistem ve zorunluluğun bulunmadığı öğrenildi.
İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, atların kayıt altına alınmasının zorun olması gerektiğini dile getirerek, "Kanunda böyle bir şart getirilmeli. Her türlü hayvanın kayıt altına alınması lazım. Böylece Türkiye'de hayvan nüfusu da kontrol altında tutulabilir. Biz yaklaşık hayvan varlıklarımızı Bakanlığa bildiriyoruz. Ancak dışarıdaki atlar, fayton atları sayının içinde yer almıyor. Nasıl sığır, koyun küpeleniyorsa, sokak hayvanları kayıt altına alınıyorsa, atlar da kayda alınmalıdır. Hayvan sahipleri bu kaydı bildirmediği takdirde ciddi cezalar verilse, herkes hayvanını kayıt altına alır" dedi.
Kedi köpek nüfusu ile ilgili kayıtların Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, çiftlik hayvanları ile ilgili kaydın ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tutulduğunu söyleyen Özdemir, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı küçükbaş ve büyük baş hayvanları kayıt altına alırken, atlardan ise sadece yarış atı olanlar kaydediliyor. Sahipli ya da çiftlik hayvanı olarak geçen atların hiçbiri kayıt altına almıyor. Bir an önce bu konuda Türkiye genelinde bir envanter çıkarılarak diğer atların da kayıt altına alınması zorunlu hale getirilmelidir " dedi.
Bu arada İzmir'de hafta başında 3 çöp konteynerinde kesilmiş 3 ata ait et ve kemik parçaları bulundu. Önceki gün ise Menemen'de 1.5 ton satışa hazır at eti ele geçirilerek imha edildi. Menemen'de kesilmek üzere bekletilen 5 at, 1 eşek ile sıpaya da el konuldu.