2012 yılında tarihinde ilk kez sap saman ithal eden Türkiye, sonbahar ve kış aylarında yağışların normalin çok altında seyretmesi sebebiyle yeni bir saman kriziyle karşı karşıya.
Özellikle İç Anadolu, Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuraklığın etkisiyle buğday ve hububat üretimi, yüzde 20’ye varan oranlarda düştü.
Ulusal Hububat Konseyi’nin 2013-2014 üretim yılı raporuna göre geçen yıl 22 milyon tonla üretim rekoru kırılan buğday rekoltesinin, bu yıl kuraklığın da etkisiyle 17,3 milyon tona düşmesi bekleniyor.
FİYATLAR TIRMANIŞA GEÇTİ
Hububattaki bu kayıp, yem bitkilerini de olumsuz etkilemeye başladı. Hayvancılık şirketlerinin, kriz yaşanacağı endişesiyle saman alımına geçmesi fiyatları tırmandırdı. Samanın kilosu, 25 kuruştan 37 kuruşa yükseldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, iki yıl aradan sonra yeniden saman ithalatına kapı açtı.
2 YIL ÖNCE İLK KEZ SAMAN İTHAL EDİLMİŞTİ
Türkiye, 2012 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk kez yurtdışından sap, saman ve ot ithal etmişti. Yağışların düşük kalmasından dolayı hayvan yemi üretimi düşmüş, ardından saman fiyatları dört kat artınca ithalat kapısı açılmıştı.
Kuraklığın etkisiyle iki yıl önce yaşanan saman krizi, yeniden patlak vermeye başladı. Hububatta üretimin azalmasıyla saman üretiminde büyük düşüş yaşanıyor. Bu düşüşe bağlı olarak 2012’de olduğu gibi saman ithalatı yeniden başlıyor.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Bakanlık, sap ve saman ithalatına ilişkin olarak yürütülen resmî kontrollere ve yetkili giriş kapılarına ilişkin hususları yeniden belirledi. 5 Ekim 2013 tarihinde yayınlanan tebliğ kapsamında yetkili giriş kapıları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yürütülen ortak çalışmalar sonucu tekrar belirlendi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden ilgili kuruluşlara gönderilen yazıda, ithal edilecek sap ve samanın hem veteriner hem de bitki sağlığı kontrolüne tâbi olması sebebiyle ortak gümrük idarelerinden girişine izin verileceği bildirildi.
SAMAN GİRİŞİ YAPILACAK GÜMRÜKLER
Bakanlık, daha önce sap ve saman girişi için belirlenen yetkili gümrük kapılarını iptal ederek yeni bir liste oluşturdu. Yeni listede, yetkilendirilen gümrük idarelerinin sayısı da artırıldı.
Bunlar arasına, daha önce saman ithalatı için yetkilendirilmeyen Ankara, Antalya, Balıkesir, İstanbul ve Şırnak da eklendi. Yeni listeye göre Ağrı, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Edirne, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak’ta yetkilendirilen gümrük idarelerinden sap ve saman girişi yapılabilecek.
Kaynak: Zaman