|
Türkiye, 650 bin dekar sera varlığıyla bu alanda dünya dördüncüsü. İspanya'nın ardından ise Avrupa'da ikinci sırada.
|
14.03.2015
736
|
Ancak Türkiye'deki seraların yüzde 45'i bir ile üç dönüm büyüklüğe sahip, sadece yüzde 2'si 10 dönüm ve üzerinde. Sahip olunan varlığın yüzde 85'i de düşük teknolojili plastik seralardan oluşuyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından, Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği'nin (SERKONDER) katkılarıyla Antalya'da düzenlenen ve 1. Ulusal Seracılık Çalıştayı'nda seracılığın sorunları, çözüm önerileri ve hedefler masaya yatırıldı.
Türkiye'de ulusal düzeyde ilk kez düzenlenen ve iki gün süren çalıştayda konuşanların verdiği bilgilere göre, Türkiye sera varlığında dünyada dördüncü, Avrupa'da İspanya'nın ardından ikinci sırada. Dünyada yaklaşık 310 bin hektarlık sera alanı bulunurken Türkiye'de bu rakam 650 bin dekar. Türkiye'de 51 ilde örtü altı üretim yapılıyor. 2104 yılı itibariyle seralarda 6,5 milyon ton ürün yetiştiriliyor ve karşılığında 10 milyar liralık bitkisel üretim geliri elde ediliyor.
BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Türkiye'deki 650 bin dekar sera varlığının yüzde 85'inin plastik sera olduğunu kaydetti.
İşletme büyüklüklerinin küçük olduğunu kaydeden Kutlu, "Seraların yüzde 45'lik kısmı 1-3 dekar arasında, yüzde 2'lik kısmını ise 10 dekar üzerindeki seralar oluşturmakta. Örtüaltında yüzde 95 oranında sebze, yüzde 5 oranında meyve üretilmekte. Amacımız bu üretimi arttırmak." dedi. Kutlu, bu alandaki ekonomik büyüklüğü sağlamak, karlılığı ve verimliliği arttırmak için teknolojik seralara ihtiyaç olduğunu söyledi.