|
I. Dünya Sulama Forumu", dünyanın çeşitli bölgelerinden onlarca ülkeyi Mardin'de buluşturdu.Mardin'de 29 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında düzenlenen forum, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleşiyor.
|
30.09.2013
989
|
Dünyanın her noktasından politikacıların, uzmanların, araştırma enstitülerinin temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek forumun ana teması "Değişen Dünyada Sulama ve Drenaj: Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları" olarak belirlendi.
Dünya genelinde önem kazanan daha iyi sulama ve drenaj yönetimine, suyun en çok tüketiminin yapıldığı tarımda su kaynaklarının daha iyi yöneltilmesine duyulan ihtiyaç forumun düzenlenmesinin ana kaynağını oluşturuyor.
Türkiye'nin kritik bir konumda bulunması, zengin kaynaklara sahip olması büyük su projeleri geliştirerek sulama ve drenaj işlerinin uygulanmasında uzun ve zengin bir geçmişe sahip olmasından dolayı bu forum Türkiye'de gerçekleştiriliyor.
Forum süresi boyunca; tematik oturumlar, yuvarlak masa ve panel oturumları, uluslararası çalıştaylar düzenlenecek. Paydaşlar, hükümetler, sivil toplum örgütleri, özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve birleşmiş milletler örgütünün alt birimleri tarafından organize edilecek özel oturumlar gerçekleştirilecek.
Dünya tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapması bu forumun Mardin'de düzenlenmesinin başlıca sebebini oluşturuyor. Çok kültürlü bir yapıya ve farklı din ve dillerin bu şehirde bulunması da etkili oldu. Diğer yandan tarımın beşiği olarak görülen Mardin, eski sulamaların yanı sıra modern sulama emsalleri ile de sulama açısından öğretici bir şehir niteliği taşıyor.
Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu'nca (ICID) biraraya getirilen ve ev sahipliğini Drenaj Türk Milli Komitesi'nin (TUCID) yaptığı forum FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü), IWMI (Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü), GWP (Evrensel Su Ortaklığı), ADB (Asya Kalkınma Bankası), IFPRI (Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü), UNESCO-IHE (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü-Uluslararası Hidroloji Enstitüsü), AWC (Arap Su Konseyi), ICRISAT (Yarı Kurak Tropikal Bölgeleri İçin Uluslararası Ürün Araştırma Enstitüsü), ICARDA (Kurak Alanlarda Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi) ve WB (Dünya Bankası) ortaklığında sürdürülecek.
Tarımsal Pazarlama