|
Trabzon Ticaret Borsası ile Of Ziraat Odası'nın ortaklaşa yürüttüğü "Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Ortak Operasyonel Programı 2" AB destekli ECO-AGRI projesinin "4'üncü Çiftçi Eğitim Programı" Akçaabat ilçesinde başladı.
|
24.06.2014
460
|
Eğitime Romanya'dan katılan Prof. Aurelia Meghea amaçlarının hep birlikte tarımda verimliği nasıl artırmaları gerektiği olduğunu belirterek özellikle gübreleme uygulaması yapılırken, çevre korumasına da özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Meghea "Yüksek dozda gübre kullanmak sadece bitkinin kendisine değil, insan sağlığına da zarar verir. Bu yüzden gübreleme işlemi yapılırken toprak indeksleri uzman yardımıyla ölçülmeli ve buna göre toprağın ihtiyaç duyduğu gübre verilmelidir. Nitrojen ve amonyum nitrat içeren gübreler hektar başına 170 Kg'ı geçmemelidir. Ayrıca gübreleme planlaması mutlak suretle yapılmalı ve zirai tarım aracı kullanarak toprak haritaları çıkarılmalıdır. Eminim ki; Trabzon'da böyle gelişmiş toprak arazileri vardır" dedi.
Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Esringü de Toprak Kirliliği ve Çevreye Etkileri konusu üzerinde bilgiler verdi. Esringü toprağın kirletilmesinde başta insan faktörünün olduğuna dikkat çekerek "Hava kirliliği, orman yangınları, evsel ve fabrika atıkları, kimyasal atıklar, tarımsal ilaçlama, erozyon, gübreleme, karayollarından gelen kirlilik (egzoz dumanları), fabrikalardan çıkan baca gazları ve fabrikalardan çıkan atık tahlilleri toprağın kirletilmesinde başlıca sebeplerdir. Toprağın üzerine baktığımızda vermiş olduğumuz yağ ve sulama suları, atmış olduğumuz gübreler toprağın derinlerine doğru inip burada taban suyu oluşturuyor. Taban suyundan da derelere, akarsulara, denizlere ve oradan da bizim içme sularımıza kadar ulaşıyor. Yani bizim attığımız atıklar dönüp dolaşıp tekrar bize geri geliyor" diye konuştu.