Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun yaptığı açıklamada, sertifikalı tohum üreticisine 2008 yılından itibaren devlet desteği verildiğini belirterek, daha önce böyle bir desteğin olmadığını söyledi.
Tohumun ülke açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu anlatan Aygun, sertifikalı tohum üreticisine kilogramına, buğday tohumunda 10 kuruş, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, patates tohumunda 8 kuruş, çeltik tohumunda 25 kuruş, soya tohumunda 35 kuruş, kanola tohumunda 1,20 lira, susam tohumunda 60 kuruş, yonca tohumunda 1,50 lira, yer fıstığı tohumunda ise 80 kuruş destek yapıldığını ifade etti.
Aygun, üreticinin bu desteklerden faydalanabilmesi için gerekli belgelerin tamamlaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu desteklemeleri alabilmek için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, tohumcu kuruluş belgesi almış firma olması, tohum üreticisi veya yetiştiricisinin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) arazisinin kayıtlı olması gerekiyor. Asıl önemli olan da tohumluğun sertifikasının olması gerekiyor. Üretilen tohumluğun, Bakanlık tarafından onaylanmış olduktan sonraki sertifikalanmış haline destek veriliyor."
Sertifikalı tohum üreten firmaların yanı sıra, sertifikalı tohumlukları eken çiftçilerin de desteklendiğini anlatan Aygun, "Sertifikalı tohum ile üretim yapan çiftçilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekstra pirim veriyor. Buğday ve yoncada dekara 6 lira, arpa, tritikale, yulaf ve çavdarda 4,5 lira, çeltik ve yer fıstığında 8 lira, nohut, kuru fasülye ve mercimekte 7 lira, susam, kanola, aspirde 4 lira, patates ve soyada ise 20 lira çiftçiye pirim desteği var" dedi.