Güner Baykal Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Fatih Atasoy, iletişim aracı olan internet kullanımının yaygınlaşması ile bir takım kişilerce bazı hayvan ırk değişiminin daha kolaylaştığını söyledi.
Brifing toplantısında Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, hayvan genlerinin korunmasında Tarsus Çatalburun köpeklerinin saf kalmasının sağlanmasında kentinde adının duyulmasında büyük katkısı olacağını söyledi.
Tarsus'a yapılan ve diğer illere örnek olabilecek Hayvanat bahçesini yapımının son derece önemli olduğunu ifade eden Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, burada görev yapan kişilerin bilimsel anlamda eğitim almalarının da önemine dikkat çekti.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfkı Hazıroğlu, sanayileşme ile birlikte tarımında yitirildiğini ve beraberinde hayvan genlerinin bu sürece dahil edildiğini söyledi.
Dekan Prof. Dr. Hazıroğlu, gen kaynaklarının korunması ile birlikte insanlığında geleceğine sahip çıkıldığını ifade ederek, "Gelecek nesillere mirasların sadece Tarsus'a özgü olan ve özel bir cins olan Çatalburun köpeklerin geleceğe miras bırakılması gerekiyor. Tarsus'ta yapılan bu çalışma son derece anlamlıdır" şeklinde konuştu.
Tarsus'ta çatalburun köpek ırkının korunması noktasında çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kentte yaşayan çatalburun köpekleri kayıt altına alınma çalışması yanında kitaplar yayınladıklarını söyledi. Kocamaz, "Zararın neredesinde dönülürse kardır anlayışıyla bu işe emek veren bütün arkadaşlarımıza, destek sağlayan bütün kurum ve kuruluşlarımıza, hocalarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çatalburun köpekleri Tarsus'un yıllar öncesinden sahip olduğu bir değer. Ama her konuda olduğu gibi bütün kültürel değerlerde olduğu gibi burada da bu değere sahip çıkmakta biraz gecikmişiz, hatta bu değeri hor kullanarak neslin bozulması konusunda da kendi yöntemimizle, el yordamıyla daha iyi netice alınacağı düşüncesiyle, çok büyük hatalar da yapmışız, nesli adeta yok etme noktasına getirmişiz.
Biz 1998 yılından bu yana Çatalburun köpekleriyle çok ciddi ilgilenmeye başladık. Bölgedeki tüm Çatalburun köpeklerinin tespitini yaptırdık, resimlerini çektik, kayıt altına aldık. Hatta bununla ilgili dikkat çekilmesi açısından TRT'yi davet ettik. Bununla ilgili belgesel hazırlandı, defalarca televizyonlarda yayınlandı. Bununla ilgili belediyemiz yayınları arasında kitap bastırdık, mümkün olduğu kadar nesle sahip çıkmaya çalıştık. 57. hükümet döneminde Çatalburun köpeklerinin yurt dışına çıkarılmasına, başka yerlere götürülmesine yönelik bir engel koyduk ve yurt dışına çıkışı yasaklandı. O günden bu ayana bu işe gönül vermiş bu işi maddi değil de manevi olarak sahiplenmek isteyen kurumlarla çalışmalar yaptık. ve bugün geldiğimiz noktada Çatalburun köpeklerinin neslin saflaştırılmasına yönelik başlatılan bu çalışma inşallah dediğim gibi çok geçte olsa en azından bir başlangıç olacak ve bu işi ciddiye aldığımız takdirde de mutlaka sonuca ulaşacaktır" dedi.
Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, bazı hayvanların ve insan genetiğine dahi müdehale edildiğini şu günlerde Çatalburun köpeklere sahip çıkılması konusunda gösterilen çabalardan son derece mutlu olduğunu söyledi. Göç, "Dünya bir taraftan bir sürü hayvan, canlı, bitki hatta insanın genetiğine müdahale yolları ararken, onları değiştirmeye çalışırken bir taraftan da hem kendi ülkelerinde hem de dünyanın neresinde bulurlarsa bulsunlar farklı, güçlü genleri toplamaya, onlardan faydalanmaya, onları bir araya toplamaya çalışıyorlar. Avrupa'nın da dünyanın da bu konuda en şanslı ülkesi biz olmamıza rağmen maalesef bunların farkına varamadık. Sanayileşmiş ülkeler bir taraftan tarımı hiç ihmal etmiyorlar, hayvancılığı hiç ihmal etmiyorlar.
Bende memleketimde çocukluğumda hayvanlara çok yakın büyüdüm. Ankara keçisi belki Türkiye de 100bin civarında bile kalmadı ama Güney Afrika da milyonla ifade edilen ve ülkelerine ciddi ekonomik girdi sağlayan bir sektör ve hala devam ettiriyorlar. Ben çatal burun köpeğini buraya gelemeden öncede ilgiden dolayı tanıyordum. Buraya geldim yerinde gördüm. Sayın belediye başkanımıza ve belediyemize yaptıkları bu çalışmalardan, katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışma bir mihenk taşı olacak. İnşallah bundan sonra akademik anlamda hocalarımızın katkılarıyla, mahalli idaremizin çabalarıyla bu çıta biraz daha yukarılara taşınacaktır" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Tarsus Hayvan Parkı Personeli eğitim sertifikalarını almaya hak kazanan 10 kişiye belgeleri verildi.
Toplantıya Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfkı Hazıroğlu, Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Fatih Atasoy, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğünden Mehmet Çevirgen ve ilgili kişiler katıldı.