Kırsal alandaki tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda hibeye esas proje gideri. 1 ila 3 milyon lira arasında değişecek.
Proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Tebliğle kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülen kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal toplumda belirli kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslorın belirlenmesi amaçlanıyor.
Tebliğ, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gereken hususları kapsıyor.
BAŞVURULARDA 7 YIL KRİTERİ
Bütün başvurularda yatırım yerinin: başvuru sahibi adına olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl tahsis veya irtifak tesis edilmiş olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bunlar dışında kolan tüzel ve gerçek kişilerden bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl kiralanmış olması gerekecek.
Tarımsal amaçlı kooperatiflerce balıkçı barınaklarına yapılacak olan soğuk hava deposu başvurularında 7 yıl kira süresi şartı aranmayacak.
UYGULAMA İLLERİ
Tebliğle program çerçevesinde hangi illerde yapılacak yatırımlar için başvuruların kabul edileceği belirlendi. Buna göre. Afyonkarahisar. Ağrı. Amasya. Ankara. Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa. Çanakkale, Çankırı, Çorum. Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan. Erzurum, Giresun. Hatay, İsparta, Mersin, Kars, Kastamonu, Konya. Kütahya. Malatya. Manisa. Kahramanmaraş. Mardin, Muş, Nevşehir. Ordu, Samsun, Sivas, Tokat. Trabzon. Şanlıurfa, Uşak. Van, Yozgat, Aksaray. Karaman va Ardahan'da, yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi, soğuk hova deposu, çelik silo. hayvansal orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, alternatif enerji kullanan yeni sera ve alternatif enerji üretim tesisleri konularında yapılacak yatırım başvuruları kabul edilecek.