“KKTC'de Sığır, Koyun ve Keçilerin Yeni Doğan Yavrularında Rotavirus, Coronavirus, SalmonellaSpp. EscherichiaColi K99/F5 Ile CryptosporidiumSpp. Etkenlerinin Araştırılması” projesi, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 2009 yılında imzalanan Tarımsal Araştırma Alanında İşbirliği Protokolü çerçevesinde yapıldı.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdürü Kuntay Vurana’nın konuyla ilgili açıklamasında, gerek söz konusu proje, gerekse enstitünün üzerinde çalıştığı diğer projeler konusunda bilgi verdi.
YAVRULARIN İSHALİ ARAŞTIRILDI
Kuntay Vurana, Veteriner Dairesi personelinden Uzman Veteriner Hekim Ayşe Gözen Barbaros liderliğinde gerçekleştirilen sözkonusu projede KKTC’de sığır, koyun ve keçilerin yeni doğan yavrularındaki ishallerin etiyolojik ajanları olarak Rotavirus, Coronavirus, Salmonellaspp., Escherichiacoli K99/F5 ile Criptosporidiumspp.’ler araştırıldı.
Vurana, projede yürütülen ve tamamlanan çalışmalar neticesinde, yenidoğan buzağı, kuzu ve oğlaklarda ishal olgularının etiyolojik ajanlarının varlığı ortaya konduğunu ve en çok cryptosporidiumspp. etkenlerinin yaygın olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.
Proje çıktıları incelendiğinde en öne çıkan ve üzerinde durulması gereken durumun Cryptosporidium etkenlerinin hayvanlara bulaşma kaynağının tespiti olduğunu belirten Vurana, bu proje çıktısı doğrultusunda hayvancılık sektöründe yaygın olarak kullanılan kuyu suyunun bulaşma kaynağı olabileceği üzerinde durulduğunu söyledi.
DİĞER PROJELER
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdürü Kuntay Vurana, TAGEM Projeleri kapsamında 23, Çukurova Üniversitesi işbirliği içinde ise 18 proje yürütüldüğünü ifade etti.
Vurana, enstitü bünyesinde meyvecilik çalışmaları kapsamında öne çıkan çeşitlerden her yıl ortalama 10 bin adet civarında aşılı fidan üretimi yapılıp, satışa sunulduğunu kaydetti.
Kuntay Vurana, Türkmenköy Araştırma İstasyonu’nda Filoksera, tuzluluk ve nematod gibi etkenlere dayanıklı ve farklı toprak tiplerine uygun “Amerikan asma anaçları” üzerine ülkeye adapte olmuş üzüm çeşitlerinden aşı yapmak aynı zamanda aşılı üzüm fidanı üretimi üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Vurana, bu amaçla 95 bin TL’ ye ihalesi sonuçlanan Bağ Aşı ve Kaynaştırma Binası inşaatının devam ettiğini kaydetti. Vurana, binanın haziran ayı sonu hizmete girmesinin beklendiğini söyledi.