|
Van Valisi Aydın Nezih Doğan, "Tarımsal teşvikler bu kadar artmışken, üretimde ya yerinde saymışız ya da geriye gitmişiz" dedi.
|
20.02.2014
396
|
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi'nin desteği ile "Türkiye'de Tarım Öğretiminin 168. Yıldönümü" nedeniyle Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, bazı sivil toplum örgütü üyeleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Burada konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, geleceğin en önemli sektörünün ve mesleğinin gıda sektörü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Battal, "Eğer biz bütün eğitim öğretimimizi, yüksek öğretimimizi istihdama yönelik planlayacaksak, açtığımız bütün üniversiteleri tekrar kapatmamız lazım. Bütün dünya ülkeleri şunu yapıyor. Eğitilmiş bir toplum, istihdam tabi çok önemli ama istihdam olsa da olmasa da toplumumuzu eğitelim diyoruz" dedi.
Battal, devletin birçok imkanı olduğunu da belirterek, projelere çeşitli imkanlar sağladığını ve kredi verdiğini ifade etti. Battal, Avrupa'ya denk olan diploma verdiklerini ve bu diplomayı alan birisinin Avrupa'nın herhangi bir ülkesine gidip işe girebildiğini dile getirdi.
AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, insanın gıdasız olamayacağını ve bu konferansların çok önemli olduğunu belirterek, "Burada önemli olan, insanın öğrendiklerini tatbik edebilmesidir" diye konuştu.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan da, bugün Van'da tarıma dair şeyleri konuşurken sanki 25-30 yıl evvelin yaşıyormuş gibi kendisini hissettiğini belirtti. Vali Doğan, "Türkiye'de kapalı devre sulama sistemi ile ilgili ciddi bir atılım yapılmışken, Van'da buna ayak uyduramamışız. Türkiye'de organik tarıma yönelik büyük bir mesafe alınmışken, Van'da buna ayak uyduramamışız. Peki bunun sorumlusu kim? Yani devlet bu konuda yapması gerekeni yapmadığı için mi geri kalındı? Bu konuda samimi cevaplar vermemiz lazım. Bir yandan tarımsal teşvikler bu kadar artmışken, üretimde ya yerinde saymışız ya da geriye gitmişiz. Dolayısıyla teşviğe rağmen üretim düşüyorsa, geriye gidiyorsa başka sebep olması lazım. Ayrıntıya dikkat etmemiz lazım. Bu ayrıntı gerçekten yaşadığımız terör yılları ve kaçakçılıktır. Bu insan emeğini kullanılmaz hale dönüştürmüştür" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından konuşmacılara plaket verildi.