|
Kahta Ziraat Odasına bağlı Tarım Danışmanı Mutlu Şahin tarafından tarım danışmanlarına sulama metotları konulu eğitim verildi.
|
14.05.2013
567
|
Adıyaman'ın Kahta İlçesinde Kahta Ziraat Odasına bağlı Tarım Danışmanı Mutlu Şahin ile GAP TEYAP Adıyaman Proje Ofisi Sulama Uzmanı Etem Özdemir tarafından tarım danışmanlarına sulama metotları konulu eğitim verildi.
Ülkemizin yıllık ortalama 112 milyar metre küplük kullanılabilir su potansiyelinin yüzde 16'sının evde kullanıldığının, yüzde 12'sinin sanayide ve yüzde 72'sinin ise tarımsal sulamada tüketildiğinin ifade edildiği seminerde, su kaynaklarının yönetiminde en önemli unsurun tarımsal sulama olduğu dile getirildi. GAP TEYAP Adıyaman Proje Ofisi Sulama Uzmanı Etem Özdemir, "Sulamada su kullanım etkinliğinin arttırılarak su tasarrufu sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu arazilerin sulamaya en iyi şekilde hazırlanması, uygun sulama yönteminin ve su dağıtım sisteminin seçilmesi ve uygulanması ile gerçekleşebilir. Bugün ülkemizde sulanan alanların yaklaşık yüzde 92'sinde yüzey sulama yöntemleri kullanılmaktadır. Geri kalan kısımda basınçlı sulama yapılmaktadır.
Yüzey sulama yöntemleri kullanıldığında ideal koşullarda tarla su uygulama randımanı yüzde 60 civarında olup, şebekedeki sızma, buharlaşma ve işletme kayıpları da ilave edilirse randıman yaklaşık yüzde 50 olmaktadır. Bitkiye, ihtiyacı olan bir metre küp suyu verebilmek için iki metre küp su kullanılmaktadır. Çiftçi şartlarında kullanılan yüzey sulama sistemlerinde, sulama parsellerinin küçük olması, eğimin, debinin, karık veya tava boyutlarının uygun seçilememesi su yönetimi güçleştirmekte, sulama randımanı düşmekte ve tarla içi su kayıplarının daha da fazla olmasına neden olmaktadır.
Bu yüzden su uygulama randımanı yüzde 30'a kadar düşmektedir. Yüzey sulama yöntemleri yerine yağmurlama ve damla sulama yöntemleri kullanılması durumunda randıman yüzde 60'tan sırası ile yüzde 80 ve yüzde 90'a çıkabilmektedir. Bu da yüzde 20 ile yüzde 60'lık bir su tasarrufu demektir. Basınçlı sulama sistemleri kullanmamız durumunda su tasarrufuyla birlikte yüksek gelen enerji giderlerimiz azalacak, mevcut suyumuzla daha fazla alan sulayabilecek, topraklarımızın ve doğal çevremizin korunması sağlanabilecektir" dedi.
TarimsalPazarlama.com