|
Erzincan Merkeze bağlı Elmaköy'de tarım danışmanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Zehra Akarca, köyde bitkisel üretim gerçekleştiren çiftçilere, ekim ve dikim öncesi dönemlerde toprak numunesi alma konusunda eğitim veriyor.
|
10.12.2012
787
|
Köyde üretim yapan çiftçiler ise bu durumdan oldukça memnun. Elmaköy'de meyve bahçesi tesis eden çiftçilere öncelikli olarak toprak numunesi alınması gerektiğini söyleyen Tarım Danışmanı, Zehra Akarca "En az parayı vererek en fazla ürünü kaldırmak için bilinçli gübreleme yapılmalıdır. Eksik veya fazla, yanlış ve zamansız gübre kullanmamak için öncelikle toprak analizi yapılmalıdır. Bunun için doğru bir şekilde toprak örneği alınmalı ve toprak analiz laboratuvarına götürülmelidir" dedi. Çiftçilere uygulamalı olarak toprak numunesi alma eğitimi veren Tarım Danışmanı Akarca, "Tarımda esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak ise; her şeyden önce toprakların verimliliklerini arttıracak bir dizi kültürel tedbirlerin alınması ile mümkündür.
Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Etkin bir gübreleme yapabilmemiz için de toprağımızdaki mevcut bitki besin maddelerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz ki, yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim. Ekonomik ve faydalı bir gübreleme; toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir. Toprak analizlerinin amacı; topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır.