|
Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya Ovası'nda 2005 yılında 5 bin tona yakın olan yağlık ayçiçeği üretimi, 2013 yılında 262 bin tona ulaştı Bu yıl yaklaşık 300 bin ton rekolte hedefleniyor.
|
9.09.2014
697
|
Türkiye'nin "tahıl ambarı" olan Konya Ovası, yağlık ayçiçeği üretiminde büyük bir ilerleme kaydetti. 2005 yılında 5 bin tona yakın olan ayçiçeği rekoltesi, 2013 yılında 262 bin tona ulaştı.
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya'nın Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikalarının da merkezinde yer aldığını söyledi.
"Tahıl ambarı" olarak bilinen Konya Ovası'nda alternatif ürünlerin hızla yaygınlaştığını ifade eden Baydar, ayçiçeğinin de bunlardan biri olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ham yağ açığını da dikkate alarak Konya Ovası'nda yağlık ayçiçeği ekimini teşvik ettiklerini vurgulayan Baydar, şöyle konuştu:
"Yağlık bitkiler ekimi Trakya Bölgesi'nde yaygın iken Konya'da 2005, 2006'dan itibaren yavaş yavaş yağlık bitki ekilmeye başlandı. Şimdi geldiğimiz noktada Konya, Türkiye'de en fazla yağ bitkisi ayçiçeği ekilişi, hatta yerine göre de en yüksek verimle ayçiçeği ekilişini gerçekleştiren, birinciliği Trakya Bölgesi'nin elinden alan bir il. 2005, 2006'larda 5 bin tonu bulmayan üretim 2013 yılında 262 bin ton oldu. Bu yıl 730 bin dekar alanda yapılan ekimle yaklaşık 300 bin ton rekolte bekleniyor. Ortalama dekar başına 400 kilogram verim söz konusu."
Su tüketim avantajı ön plana çıkardı
Ayçiçeğinin mısır ya da şeker pancarına göre yüzde 50 oranında daha az su tükettiğine işaret eden Baydar, en önemli sorunun su olduğu Konya Ovası'nda bu ürünün daha değerli hale geldiğini kaydetti.
Baydar, Konya Ovası'nda özellikle Altınekin, Cihanbeyli, Kulu, Karatay, Çumra, Karapınar, Sarayönü, Kadınhanı ve Ilgın gibi ilçelerde ayçiçeği ekim alanlarının giderek arttığını sözlerine ekledi. - Konya