|
Tekirdağ'da Halk Sütü Projesi ile vatandaşların daha sağlıklı ve daha ucuza taze süte ulaşması sağlanacak.
|
19.03.2015
655
|
Tekirdağ’da yürütülen proje ile belediyenin ve kentin belirli yerlerine ‘Sütmatikler’ konularak vatandaşa daha sağlıklı ve daha hijyenik süt sunulacak.
Projenin asıl amacının sokak sütüne engel olmak olduğunu belirten projenin kurucusu Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, vatandaşa nereden sağıldığı belli olmayan sütlerin de getirildiğini, bunun sağlık açısından tehlikeli olduğunu ifade etti.
SÜTMATİK'LERDEN SÜT ALINABİLECEK
Proje ile süte herkesin ucuza ve sağlıklı şekilde ulaşacağını belirten Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Baykut, Süleymanpaşa Belediyesi’ne sunulan projenin tamamlanması durumunda belediyeye ve şehrin bazı yerlerine sütmatik denen makineler yerleştirileceğini, makinelere para atılarak tıpkı su ve kola benzeri ürünlerin alındığı otomat makinelerden süt alınacağını dile getirdi.
HALK EKMEK GİBİ HALK SÜT
Halk Sütü projesinin halk ekmek projesi gibi vatandaşın sağlığı ve ekonomisine hitap ettiğini belirten Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, projeyle sokağa konan makinelerle sütün vatandaşa ulaşacağını ifade ederek, şunları söyledi;
Projenin ana hedef noktası tüketici
"Ben projeyi yıllardan beri hayal ediyorum. Biz bunu yıllar önce süt üretici birlikleri olarak sütmatikler vasıtasıyla vatandaşa tedarik edelim dedik. Hatta sütmatikleri bile dışarıdan örnek olsun diye bir fuara getirdik. Fakat maliyeti çok yüksek geldiği için uygulamaya koyamadık. Projemizin ilk amacı taze, sağlıklı ve günlük sütü vatandaşa üreticiden tüketiciye tek elden ulaştırmaktır. Projenin ana hedef noktası tüketici.
Yani biz ürettiğimiz çiftliklerde ve köylerde artı 4 derece soğutulmuş her türlü antibiyotik test yapılmış ve diğer testlerinden geçirilmiş sağlıklı sütü soğutulmuş frikomatik araçlarla şehrin belirli noktalarına koymayı amaçlıyoruz. Biz bunu Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcılarına, Süleymanpaşa Kaymakamının yaptığı toplantıda ilettik. İlgileneceklerini söylediler.
Sütü biz temin edeceğiz.
Bizim her ilçe süt üretici birliğimiz var. Sütte ham madde temininde problemimiz yok. Vatandaş kabını alır ister gelir isterse günlük pastorize edilmiş sütte olabilir. Bunun maliyeti diğer sütlerin çok altında olacaktır. Çünkü bunun bir amacı sokak sütünü önlemek. Kaymakamla yaptığımız konuşmada zabıta müdürlüğünün bize söylediği sadece Süleymanpaşa ilçesinde günlük 10 ton sokak sütü giriyor. Sokak sütü ne şartlarda sağıldığı belli olmayan süt demektir. Bidonlara konup getirilip vatandaşa apartman apartman satılan süttür. Biz bunun önüne geçeceğiz"dedi.