|
Süt üreticileri yem fiyatlarına destek istiyor ESRA SEYİRDEN Yem fiyatlarının üretim maliyetlerini arttırmayacak bir seviyede tutulması için hükümetten destek istediklerini söyleyen İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, "Bir proje dosyası hazırlığı içindeyiz.
|
22.07.2013
485
|
Bunu Ankara'ya ileterek yem fiyatlarını makul seviyede tutulmasını talep edeceğiz" dedi. Yetiştiricilerin en büyük girdi maliyeti yem fiyatları olduğunu ancak bu artışı süt fiyatlarına yansıtamadıklarını söyleyen Başkan Gülkaynak, "Türkiye'de süt tüketimi de az alım gücü de belli. Yem fiyatları artışı ile süt fiyatlarını arttıramayan üreticiler olarak süt verimini arttırmak için başta yem olmak üzere girdi maliyetlerini makul seviyede tutulması için çalışma gerçekleştirilmesi gerekiyor" dive konuştu. 1 LİTRE SÜT İLE l",3 KİLO YEM ALINAMIYOR Üreticinin maliyetini kurtarması için 1 litre süt ile 1.3 kg yem alması gerektiğine işaret eden Gülkaynak, bugün 1 kg süte ancak 1 kg yem alınabildiği bunun için başabaş durumu yaşandığını belirtti.
Gülkaynak, "Zaten fiyatlarımız dünya fiyatlarına göre normal bir fiyatta daha fazla zam yapılamıyor. Kesif yem ve akaryakıt fiyatlarının yüksekliği maliyet açısından bizi zorluyor. Bugün kesif yem fiyatı 90 kuruş, süt fiyatı da 90 kuruş. Şu an başabaş noktasında ancak üretici başa çıkamadığında hayvanları kesime gönderiyor. Bir sarmal şeklinde sıkıntı yaşanıyor." dedi. SÜT FİYATI 5 KURUŞ ARTTI Yaz aylarında süt veriminin düşmesi ve talebin artışı ile fiyatların yükseldiğine işaret eden Gülkaynak şunları kaydetti: "Yaz nedeniyle ineklerin süt verimi yüzde 20 azaldı.. Yaz sezonu nedeniyle talep de yüzde 30 civarında artış gösterdi. Soğuk sütün rakam aralığı 5 kuruş artarak bölgelere göre 85 kuruş ile 95 kuruş aralığına çıktı. Tekrar sonbahar ve kış aylarında süt verimi artacak.
Eksik olan açık kapatılır. Süt talebi azalırsa fiyat düşmesi olabüir. Bu şekilde yem fiyatları da artarsa üretici zarar edeceği için kesime gönderiyor. Bu nedenle bir çalışma yaparak yem fiyatlarının makul seviyede tutulması için Ankara'dan talep edeceğiz.Yem fiyatlarının yükselme eğilimine girdiğinde müdahale etme ve destekleme yapılmasını istiyoruz. Soğuk süte destek ve hayvan başına destekleme var ancak. Girdi maliyetlerinin en yüksek olduğu akaryakıt ve yem için de bir desteğe ihtiyaç var." DAMIZLIK DÜVE ÇİFTLİĞİ SAYISI 3'E ÇIKIYOR Damızlık Sığır yetiştiricüeri birliği düve çiftlikleri hakkında bilgi veren Gülkaynak, birliklerinin faaliyet sahası içindeki damızlık düve çiftliği sayısının 3'e hayvan sayısının 2 bin 300 başa çıkacağı bilgisini verdi. Gülkaynak şunları kaydetti: "Bizim bin baş Tire bölgesinde düve çiftiliğimiz var faal durumda. İkincisini de 1 ay içinde Ödemişte bin başlık bir düve çiftliği daha açacağız.
Üçüncü de Bergama'da 300 baş kapasiteli yerimiz var. totalda kapasite 2 bin 300 başa çıkacak. Sadece Ege bölgesine değil, Gaziantep ve Urfa gibi illerimize satışlarımızı gerçekleştirdik. Hastalıktan ari düveler yetiştirmek ve üreticilerin taleplerini uygun fiyatlarla karşılamak hedeflerimiz arasında bulunuyor. Bu çalışmalar neticesinde 10 -12 yıl öncesine göre farkı görebiliyorsunuz. Günlük 14-15 litre süt veren inekler ıslah çalışmalarına sonucunda 20-25 litrelere çıktı. Ancak bazı şeylere dikkat edilirse önümüzdeki 5-6 yıl süre sonra Avrupa ortalamalarına ulaşırız.