Devletin verdiği sıfır faizli kredilerle çiğ süt üretimine giren büyük çiftlik sahipleri güçlerini birleştirerek süt tozu üretim tesisi kurmaya karar verdiler.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çatısı altında birleşen çiğ süt üreticileri Bursa Mudanya'da arama konferansında bir araya geldi.
Belli büyüklükteki süt çiftliklerinin yöneticilerinin katıldığı konferansta çiğ sütün değerinde satılması için belli yatırımların yapılması kararlaştırıldı. Bu yatırımlardan en önemlisi ise süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde süt tozu üretim tesisleri kurmak olacak. Sütün bol olduğu zamanlarda sütü süt tozunu haline getirerek iç ve dış pazarlarda satışının gerçekleştirilmesini hedefleyen çiftlik sahipleri, ayrıca tüketiciye doğrudan çiğ süt satmak için de girişimlerde bulunacak.
TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yıldız, çiğ süt üreticileri olarak bir çok sorunla karşı karşıya olduklarını ve milyonlarca liralık yatırım yapan girişimciler olarak devletten pozitif bir yaklaşım beklediklerini söyledi.
Yıldız yaptıkları arama konferansının sonuçları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ülkemizde 1 milyon 250 binden fazla süt çiftliği var. Bunun yüzde 1,6’sı yani 20 binden fazlası 50 baş ve üzeri hayvana sahip. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verileri ile 2014 yılında yaklaşık 18.5 milyon ton süt üretimi gerçekleşti. Bu sütün sadece 8 milyon tonu sanayiye aktarılıyor. Sanayiye aktarılan ve ticarete konu olan sütün yüzde 12’sini biz üretiyoruz. Yani dernek üyelerimiz; hem önemli bir miktarda hem de ülkenin en kaliteli sütünü üretiyor. Ancak yem temininde ve süt fiyatının belirlenmesinde etkili olamıyoruz. Bu amaçla önümüzdeki dönem için önemli kararlar aldık. Dernek olarak her üyemizin ortak olabileceği yine TÜSEDAD adıyla tüzel kişilik veya bir kooperatif kuracağız. Süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde süt tozu üretim tesisleri kurarak sütün bol olduğu zamanlarda sütümüzü süt tozuna işleyerek iç ve dış pazarlarda satışının gerçekleştirilmesini sağlayacağız."
Sözleşmeli yem üretimi
Süt çiftliklerinin kendi yemini uygun fiyata alması için Ziraat Odaları ile işbirliği yaparak üyelerinin ihtiyacı olan özellikte kaba yemi sözleşmeli ürettireceklerini anlatan Adnan Yıldız, şunları vurguladı: “Böylece hem uygun fiyata girdi sağlayacağız, hem de çiftçilerimize pazar ve fiyat garantisi sunacağız. Devletimizden de bu tür sözleşmeli üretim yapan çiftçilerimize ilave destek talebinde bulunacağız.”
Üreten de tüketen de mağdur
Çiğ süt üreticilerinin aldığı yem fiyatını da ürettiği çiğ sütün fiyatını belirlemede de söz sahibi olamadığını vurgulayan Yıldız, “Bir elin parmaklarını geçmeyen süt sanayicisinin fiyat dayatmalarını kabul etmek durumunda kalıyoruz. Girdiğimiz her toplantıda bunu dile getirdik ama maalesef sesimizi duyabilecek, bize el uzatabilecek bir güce ulaşamadık. Çiğ süt referans fiyatı 1 yıldır 1.15 TL/litre. Birçok ilimizde bu fiyatın altında çiğ sütün satıldığı da biliniyor. Fakat buna karşılık tüketicilerimizin marketlerden aldıkları süt ve süt ürünleri sürekli zamlanıyor. Ürettiği sütü eder fiyata satamayıp, mağdur olan bir üretici kesimi var. Diğer mağdur olan kesim ise bu ürünü mecburen tüketmek zorunda olan tüketiciler. Kazananlar yine sanayiciler ile marketler. Burada yem fabrikalarını da unutmamak lazım. Döviz kurundaki en ufak bir değişim, üretici süt fiyatlarına yapılan en ufak bir zam, verilen en ufak bir destek en kısa zamanda yemde zam olarak karşımıza çıkıyor” bilgisini verdi.
Tüketiciye çiğ süt satışı serbest olsun
Tüketicilerin günlük taze çiğ süte yoğun talebi olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bu talebi yasak olmasına rağmen sokak sütçülerinin kayıt dışı olarak karşıladığını da biliyoruz. Dernek olarak halkımızın taze, günlük çiğ süt talebini karşılamak amacıyla özellikle mevzuatın çıkmasına yönelik, tüketici dernekleri başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ile diyaloğa geçerek desteklerinin istenmesine, siyasi partilerden destek istenmesine, kamunun bu yönde mevzuat değişikliğine gitmesi için baskı oluşturmasına, halkımızdan destek istenmesine, gerekirse bu konuda imza kampanyaları başlatılmasına karar verdik. Ayrıca, ürettiğimiz kaliteli süte katma değer sağlamak amacıyla, bölgesel süt işleme tesislerinin kurulmasına ve üretilecek mamullerin yine bölgesel olarak pazarlaması çalışmalarına karar verdik. Bu konuda başarısını kanıtlamış Tire Süt Kooperatifi ve Konya Şeker (Torku) gibi üretici örgütlerinden destek alacağız” bilgisini verdi.