|
Eskişehir İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, süne mücadelesi amacıyla hububat tarlalarına parazitot salınımının yapıldığını açıkladı.
|
3.06.2015
563
|
Söğüt, yaptığı açıklamada, bu yıl da süne mücadelelerine devam ettiklerini belirtti. Çalışmalar kapsamında bir yandan çiftçi eğitim çalışmaları devam ederken bir yandan da arazide süne miktarının tespiti amacı ile sürvey çalışmaları yapıldığını anlatan Mehmet Salih Söğüt, "Bu kapsamda geçmiş yıllarda süne konusunda sıkıntı yaşayan bölgelere, ilimiz Sivrihisar ilçesi Koçaş köyünde 10 bin adet süne mücadelesinde doğal düşman olan yumurta parazitoidi tarlalara bırakıldı" diye belirtti.
"BU OLAYI DEVAM ETTİRMELİYİZ"
Açıklamasında, süneler hakkında bilgi veren Söğüt, "Süne yumurta parazitoidleri sünelerin yumurtlama döneminde tarlalarda hububat bitkisinin genellikle yapraklarına bırakılmış olan süne yumurtalarını bularak içerisine kendi yumurtasını bırakmakta ve bu yumurtalardan yumurta parazitoidleri çıkmaktadır. Yumurta parazitoidlerinin yumurta bıraktığı süne yumurtaları birkaç gün içerisinde siyah renge dönüşmektedir.
Parazitlenmemiş yumurtalar ise yeşil renkte kalır ve üzerinde gemici çapasına benzer kahverengi bir leke oluşur. Bu yumurtalardansa süne çıkar.Doğada mevcut olan parazitlenme olayına 'Doğal Biyolojik Mücadele' adı verilmektedir. Doğada kendiliğinden oluşan bu alayın devam edebilmesi için tarlalarımızın yakınma en azından 5-10 ağaçlık kümeler halinde parazitoidlerin beslenip kışı geçirebilmesi için kalın kabuklu ve nektar verebilen ağaçların dikilmesi gerekmektedir" bilgilendirmesinde bulundu.