Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Su Ürünleri Genetik Kaynaklarının Araştırma Amaçlı Kullanılması ve Yurt İçine Girişi ile Yurt Dışına Çıkarılması Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Su ürünleri genetik kaynaklarının araştırma amaçlı kullanılması, yurt içine girişi ve yurt dışına çıkışıyla ilgili usul ve esasları belirleyen yönetmeliğe göre, söz konusu ürünlerin genetik kaynaklarına ilişkin iş ve işlemler Bakanlık tarafından yürütülecek. Bakanlığın izni olmadan araştırma amaçlı su ürünleri genetik kaynakları yurt dışına çıkarılamayacak. Bu ürünlerin genetik kaynaklarının araştırma amaçlı yurt içine girişi ve yurt dışına çıkışı için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden izin alınacak.
Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak araştırma faaliyetlerinde kullanılacak su ürünleri genetik kaynakları Genel Müdürlükçe düzenlenen başvuru ve izin belgesi ile Materyal Transfer Anlaşması olmaksızın yurt dışına çıkarılamayacak.
Endemik veya nesli tehlike ve tehdit altında olan su ürünleri genetik kaynaklarının, "neslinin devamını sağlayacak veya kolaylaştıracak yöntemlerin ülke içinde uygulanmasının henüz mümkün olmadığı durumlarda, türlerin korunmasını amaçlayan araştırmalarda, bilimsel gerekçeye istinaden, nesli tehlike ve tehdit altında olan ve korunan su ürünleri genetik kaynaklarının kullanılmasının zorunlu olması" istisnaları dışında yurt dışına çıkarılmasına izin verilmeyecek.
Su ürünleri genetik kaynaklarının yurt içine girişi ve yurt dışına çıkışlarında yönetmeliğe aykırı davranışı tespit edilen kişilerle ilgili bilgiler, Bakanlık ile İçişleri Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında paylaşılacak.
İzinsiz çıkarılan materyalin geri kazanımı
Yurt dışında izinsiz olarak su ürünleri genetik kaynaklarının kullanıldığının tespiti veya yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil eden uluslararası işlemlerde Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi hükümleri ve bu sözleşmenin taraflar konferansı kararları ile onaylanan uluslararası düzenlemeler gereğince, izinsiz çıkartılan materyalin veya bu materyalden elde edilen faydaların geri kazanımına yönelik uluslararası süreç Bakanlıkla işbirliği halinde Dışişleri Bakanlığı tarafından görev ve yetkisi çerçevesinde yürütülecek.
Uyuşmazlıklarla ilgili iş ve işlemler Bakanlık tarafından yürütülecek. İzinsiz iş yapıldığının veya bu yönetmelik hükümlerine aykırılıkların tespiti halinde Bakanlık adına Genel Müdürlük, bu iş ve işlemleri durdurma yetkisine sahip olacak.
Görülen aksaklıkların verilen süre içinde giderilmemesi, eksikliklerin ve ihlallerin devam etmesi durumunda, Türk Ceza Kanunu, Su Ürünleri Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Gümrük Kanununun ilgili hükümlerine göre suç duyurusunda bulunulacak.