|
Tarım sektörünün içinde bulunduğu durumdan kurtulması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticinin de desteklenmesi gerektiği belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, "Çözüm girdi maliyetlerini düşürerek ve üretimi teşvik eden desteklemelerden geçmektedir" dedi.
|
3.09.2014
608
|
Tarım sektörünün içinde bulunduğu durumdan kurtulması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticinin de desteklenmesi gerektiği belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, “Çözüm girdi maliyetlerini düşürerek ve üretimi teşvik eden desteklemelerden geçmektedir” dedi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, 30 nisan 2014’te çıkarılan Toprak Koruma ve Arazi Kulanım Yasası ile açıklama yaptı. Kocabaş ”Türkiye’de 3 milyon tarım işletmesi var. Bu işletmelerin tarım yaptığı arazilerin ortalama büyüklüğü 59 dönüm. Toplam 3 milyon tarım işletmesinin yüzde 65’i 50 dönümün altında arazi varlığına sahip. Geri kalan arazilerinde yüzde 83’ünün tarım arazi büyüklüğü 100 dönümün altında. Başka ülkelere baktığımız da, Amerika’da tarım işletmesi başına arazi büyüklüğü bin 818 dönüm, İngiltere ‘de 538, Fransa’da 521, Almanya’da 457, İspanya’da 238 dönüm. Ülkemizdeki arazi büyüklüğünün diğer ülkelere göre oldukça az olmasının yanı sıra tek parça değiller. Ülkemiz de her arazi büyüklüğü ortalama 10 parselden oluşuyor. Türkiye’de 30 milyon parsel 40 milyon hissedar var. Hükümetin, muhalefetin de desteğini alarak tarım topraklarının bölünmesini engellemek amacıyla çıkardığı Toprak Koruma ve Arazi kulanım kanunuyla, tarım arazilerinin kullanımında maliyeti düşürerek daha yüksek gelir elde edilmesinin amaçlanmasını olumlu buluyoruz. Ancak tarımın sorunun yalnız, tarımsal arazilerin bölünmesinin önlenmesiyle çözülemeyeceği de ortada. Tarım sektörünün yapısal birçok sorunu var. Bizce en önemli sorun, üreticinin girdi maliyetlerinin yüksek olması. Çiftçiler, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimi yavaş yavaş terk etmek zorunda kalıyor. Ülkemizdeki toplam tarım alanı, 2002 yılında 26,5 hektarken, 2012 yılında bu rakam 23,7 milyon hektara düştü. Bu düşüşteki ekilebilir tarım alanına baktığımızda, 2002 yılında 18,1 milyon hektarken, 2012’de 15,4 milyon hektara düştü. Ülkemizde her yıl yüksek girdi maliyetleri nedeniyle 4- 5 milyon hektar alan ekilemiyor. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası’nda yapılan değişikliklerle arazilerin bölünmesi engellenmesi girdi maliyetleri nedeniyle ekilemeyen alanların yeniden üretime dönüşünü sağlamıyor. Çözüm girdi maliyetlerini düşürerek ve üretimi teşvik eden desteklemelerden geçmektedir.” dedi.