|
Siirt'te Pervari balının üretimi hem bölgedeki huzur ortamı hem de GAP ile Kırsal Kalkınma çerçevesinde verilen desteklerle yüzde 50 arttı.
|
21.07.2015
996
|
Siirt’te Bal Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile GAP İdaresi Başkanlığı tarafından desteklen 45 milyon liralık projelerle 3 yılda bal kovanı sayısı 100 binden 150 bine, bin ton olan bal üretimi de bin 500 tona çıkarıldı.
Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, endemik bitki çeşitleri zengin olan Pervari’nin Çemekare ve Herekol yaylalarında üretimi yapılan balın 3 yıl içinde yüzde 70 hibe ile boş kovan, bal süzme makinesi, boş arıcı barınağı ve arılı kovanı dağıtıldığını söyledi. Siirt ekonomisine önemli bir katkısı olan Pervari balında markalaşması gerektiğini hatırlatan Murat, “Siirt Pervari balı Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi tescil belgesine sahip bir baldır. Arı Yetiştiriciler Birliği ile üretimin artırılması ve balın markalaştırılması için çalışıyoruz. Şuan arıcılar birliğine bağlı 750 dolayında kayıtlı üye mevcut. Marka değeri olan bal, üretildiği Pervari bölgesinde endemik bitki çeşitleri ve ilkbaharda yeni çiçek florasından kalitesini alıyor” dedi.
Ağustos ayında başlanacak bal hasadının Eylül ayı başına kadar devam edeceğini aktaran Murat, “Bu yıl bazı bölgelerde devam eden yağmurlar nedeniyle arıların nektar getirmesinde sorun yaşanmıştır. Arıcılığın doğası gereği ilkbaharda ilk çiçeklerin açtığı yerde bırakılan arılar daha sonraki aylarda nektar toplayabilmesi için yüksek rakımlı bölgelere bırakılır. İklime göre arıcı arılarını taşımak zorundadır. Pervari bölgesi de arıcılık yapmaya çok uygun ve kaliteli üretim buradaki polendedir. Bu amaçla 3 yıl içinde Bakanlığımız, GAP ve diğer desteklemelerle 45 milyon lira destek yapılarak 100 bin olan kovan sayısını 150 bine, üretimi de bin tondan bin 500 tona çıkarıldı. Bu da tarımsal hasılamızın 2015 yılında 30 milyon lira yükselmesi demektir” diye konuştu.
Pervari balının sürdürülebilirliği ve markalaşması gerektiğini de kaydeden Murat, Pervari yaylasındaki flora, arılı kovan besleyecek bir potansiyele sahip olduğundan arılı kovan, boş kovan, bal süzme makinası ve boş arıcı barınağı desteklerinin devam edeceğini aktardı.
Siirt genelinde yüzde 80 fenni, yüzde 15 ise karakovan balı elde ediliyor.