Proje kapsamında ilk olarak ipekböceği yetiştiriciliği için olmazsa olmaz olan dut fidanı dağıtımı ile işe başlandı. Proje kapsamında ilk olarak 20 bin dut fidanı Samsun'un uygun ilçelerinde dağıtıldı.
Dut fidanlarının yapraklarından faydalanabilmek için 3 yıl boyunca gelişmesini beklemek gerektiği, bu süre zarfında da projenin 2. ayağı olan koza elde etmek amacıyla ipek böcekçiliği yetiştiriciliği amaçlanıyor. Bu bekleme süresinde de fidan dağıtımı yapılan üreticilerine daha iyi hizmet edebilmek, bilgi birikimi oluşturmak ve çiftçilerin bir adım önünde olmak amacıyla deneme üretimi gerçekleştirme çalışmalarına başlandı.
Bu proje ile hem ekonomiye katkı sağlamak hem de ipek böcekçiliğini tekrarda canlandırmak istediklerini belirten Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, “Bir önceki dönem vekilimiz Sayın Prof. Dr. Tülay Bakır hanım önderliğinde, bölgemizde daha önce aktif olarak yapılan İpek böcekçiliğini tekrardan canlandırmak ve ekonomiye kazandırmak açısından girişimde bulunduk.
Yerelde özellikle kırsalda bayanlarında rahatlıkla yapabileceği bir tarımsal üretim türü olan İpek böcekçiliği, yaklaşık 35-40 günlük bir süre içinde 1 dekarlık dut bahçesine sahip üreticilerimizin 3 bin lira kazanabilme imkanı olan bir ürün. Bu şekilde olunca da bölgemizde daha önceki yıllarda yapılan bu tarım şeklinin tekrardan bölgemizde yapılmaması için hiçbir sebep yok.
İpekböcekçiliği ile insanlar, hizmet sektöründe çok daha ağır şartlarda kazanabileceği paraları bu sektörde çok daha kolay olarak ve maksimum 45 günlük sürede kazanabileceklerdir. Belki kırsaldan şehre yaşanan göçü tersine çevirebilecek bir iş alanı. İpek böcekçiliği Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok başarılı bir şekilde yapılırken daha sonra bazı nedenlerden dolayı olumsuz etkilenmiş ve yok olmaya yüz tutmuş iken son yıllarda bakanlığımızın sağladığı destekler sayesinde gelişmeye başlamıştır.
Bugün Diyarbakır şu anda koza üretiminde birinci sırada.
Herkesin bildiği gibi Bursa birinci sırada değil. Bizim bölgemiz iklim olarak bu illere göre daha avantajlı. Diğer illerde aşırı sıcaklarda böcekleri olumsuz etkileyebilmektedir. Bu böcekler 30 dereceden fazla sıcaklıklarda olumsuz etkilenen böceklerdir. Bu yönden bizim ilimiz diğer illere göre daha avantajlı.
Bizim ilimizde belki çok kısa bir dönemde ısıtmaya ihtiyaç duyulabilir.
Bu da basit bir şekilde elektrikli sobalarla yapılabilir. İpek böceğinin en büyük özelliği dut yaprağından başka bir şey yememesidir. Ve çok temiz bir böcek olması diğer bir özelliğidir. Ayrıca tarım ilaçlarına karşı da olumsuz etkilenen bir böcektir. Bu nedenle polikültür tarım alanlarında yapılan konvansiyonel üretim alanlarının dışında daha kırsal alanlarda yetiştiriciliğinin yapılması gereken tarımsal faaliyet alanıdır. Yumurtalar Kozabirlik tarafından ücretsiz olarak üreticiye verilmekte ve üretilen kozalarında koza birlik tarafından satın alınması garanti edilmektedir.
Kozabirlik tarafından gönderilen bir kutuda 20 bin yumurta olup, çıkan böcekler aşağı yukarı 500 kilo yaprak tüketiyor. Bu da 50 ağacın yaprağına denk geliyor. Bir dekar alanda ise yaklaşık 165 dut ağacı bulunmaktadır.
Deneme üretimini gerçekleştirdiğimiz böceklerimiz şuanda 3 yaşını doldurdu.
Böcekler 5 uyku dönemi sonrasında koza örmeye çıkıyor. Her uyku dönemi 1 yaş olarak değerlendiriliyor. Bu tarım faaliyetinin tekrar ülkemize kazandırılmasını istiyoruz. Basit, kolay, sezonluk bir üretim şekli. Şu anda sadece deneme üretimi yapıyoruz. Biz burada şu anda bölgemizde koza üretiminin mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz.
Yumurtalar veya böcekler Kozabirlik’ten ücretsiz alınabiliyor.
Kargoyla bile size ulaştırabiliyorlar. Üretilen ürünün tekrar Kozabirlik’e verilir. Ürünün ücreti de oradan alınır. Üretici bu konuda hiçbir ücret ödemiyor. Şimdiye kadar kimseye dut yaprağına da para verdirmedik. Yumurtasına da para verdirmedik. Şu anda vatandaşlarının ürünü rahatlıkla alıp satabileceği bir alan mevcut durumda. Masrafa girmeden, eğer bölgede dut ağacınız da varsa çok güzel bir tarımsal faaliyettir. Eğer yaklaşık 5 dönüm yeriniz varsa ve bu işi düzgün bir şekilde yaparsanız. Bir de böcekleri koyabileceğiniz böcek evi dediğimiz basit bir yapı yaparsanız; 5 dönüm yerden 40 günde rahatlıkla 15-17 bin lira kazanabilirsiniz” dedi.