Bakanlar Kurulu'nun "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı" 31 Aralık 2013 tarih ve 28868 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak, 01 Ocak 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Bitkisel ürünler ve seralar için dolu ana riski ile birlikte çeşitli doğal afetler sonucu meydana gelen riskler, ilgili genel şartlar ve talimatlar kapsamında bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne, seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır. Veteriner Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları, mandalar, koyun, keçi, koç ve tekeler için ölüm riski ile ilgili genel şartlar ve talimatlar kapsamında, mevcut tesis, işleme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
Kapalı sistemde üretimi yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riskleri ve Arıcılık Kayıt Sitemi'ne kayıtlı olan aktif ve plakalı kovanlar için çeşitli doğal afet riskleri, ilgili teknik şartları ve talimatları kapsamında Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır. Bu karar kapsamında belirlenen riskler için 2014 yılında, sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği Tarım Sigortaları Havuzu'na bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanacaktır. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinde don riski kapsamına alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında ek prim desteği Tarım Sigortaları Havuzu'na bütçenin ilgili tertibinden karşılanacaktır.
Değerli üreticilerimiz tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihi fındık için 05 Mart 2014, kivi 28 Şubat 2014, şeftali 1 Ocak-10 Mart 2014, elma 1 Ocak-15 Mart, ceviz için ise 10 Mart'tır. Ancak bu zamana kadar beklemeden hemen tarım sigortanızı yaptırabilirsiniz. Üretim sezonu boyunca don, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını gibi doğal risklerin ne denli olumsuz yönde etkiler yarattığı ortadadır. Yapılması gereken İl/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurulması, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olunup ya da kayıtların güncellenip, ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmasıdır" diye konuştu.