|
Salyangoz dışkısından gübre üreten Altınordu Başöğretmen Anadolu Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK'ın düzenlediği araştırma projeleri yarışmasında Türkiye birincisi oldu.
|
1.07.2015
777
|
TÜBİTAK’ın düzenlediği araştırma projeleri yarışmasına katılan Ordulu öğrenciler Özay Öztürk ve Umut Eray Poyraz “Evsel atıklarla beslenen salyangozların dışkılarının bitki verimliliğine etkisi” çalışması kapsamında gübre üretmeyi başardı. Salyangoz dışkısından verimli gübre üreten öğrencilerin bu çalışması, TÜBİTAK’ın 46. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda birinciliğe layık görüldü.
Yaptıkları basın açıklamasında çalışmalarının süreci hakkında bilgi veren öğrencilerden Özay Öztürk, Türkiye’de kırmızı Kaliforniya solucanı gübresinin yoğun olarak kullanıldığını söylerken, bu çalışmayla söz konusu gübreye bir alternatif geliştirmeye çalıştıklarını ve çalışmaları kapsamında salyangozların dışkılarından elde edilecek gübrenin en uygunu olacağına karar verdiklerini ifade etti.
Nasıl yaptılar?
Öztürk ve Poyraz, bu süreçte ilk olarak doğadan salyangozları toplayarak onları bir akvaryum içerisinde beslemeye başladı. Yaklaşık bir hafta sonra ise yetiştirdikleri salyangozlarınn dışkılarını alıp, farklı dozlarda bazı bitkiler üzerinde denediler. Bunun sonucunda ise normal gübreye göre yüzde 36 daha fazla bir verim elde ettiler.
“Tarımda verimliliği arttırmayı amaçlıyoruz”
Öztürk yaptığı açıklamada, Türkiye’de salyangozların faydalı şekilde değerlendirilmeden yurtdışına ihraç edildiğini vurgulayarak, kurulacak salyangoz çiftliklerinde üretilecek gübrenin yurtiçi ve yurtdışında rahatlıkla düşük maliyetle kullanıma sunulabilineceğini de söyledi. Umut Eray Poyraz da Karadeniz Bölgesi’nin iklimiyle salyangozların yaşamına çok uygun olduğunu ifade etti ve “Biz projeyi hazırlarken kurulacak çiftliklerdeki üretimin tamamen yerli olmasını ve Türkiye’nin bu alanda söz sahibi konuma gelmesini düşündük. Yine salyangozlardan sadece gübre elde edilmesini değil, sonrasında söz konusu salyangozların da değerlendirilmesini planladık. Yani bu yolla aynı zamanda evsel atıkları da değerlendirmiş olacağız. Sonucunda ülke ekonomisine katkı sunmanın yanında tarımda verimliliği de arttırmış olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Özay Öztürk ve Umut Eray Poyraz TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmada aynı zamanda “Yılın Genç Araştırmacıları” ödülüne layık görüldü. İkili, İtalya’da yapılacak Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek.