|
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın üretimi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle arttırılacak.
|
2.05.2015
432
|
Kilogramı ortalama 20 bin liradan alıcı bulan safran, ilçenin 12 köyünde 42 dönümlük alanda 41 çiftçi tarafından üretiliyor. Yıllık ortalama 25 kilogram olan safran üretiminin, çiftçilere ödenecek dekar başına 100 liralık destekle arttırılması amaçlanıyor.
Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, yaptığı açıklamada, tıbbi ve aromatik bitkilerin ilk defa destekleme kapsamına almasıyla safran üretiminin artacağını ifade ederek, "Her yıl hedef olarak belirlediğimiz ancak şu ana kadar ulaşamadığımız 30 kilogramlık üretimi, bu yıl bakanlığımızın desteğiyle gerçekleştireceğiz" dedi.
Safranın pazar sıkıntısının bulunmadığını vurgulayan Bulacak, dünyanın her yerine bu bitkiyi göndermeyi planladıklarını dile getirdi. Destekler sayesinde üretici sayısının da artacağına işaret eden Bulacak, bir çok alanda kullanılabildiği için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın yeniden önemli bir geçim kaynağı olacağını söyledi.
Safran üreticisi Recep Kartal da dekar başına 100 liralık desteğin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.
Safran üretiminin çok zor olduğunu anlatan Kartal, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri bizi üretim konusunda her zaman bilgilendiriyor. Bu konuda sıkıntımız yok. Şimdi maddi destek bizim önümüzü daha çok açacak. Yaklaşık bir dönümlük alanda safran üretimi yapabiliyordum. Destekle bunu artırma şansım olacak" diye konuştu.
Ağustos ayında ekilmeye başlanan safran, ekim ayında çiçek açıyor ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebiliyor. Sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce toplanan safran, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi çok sayıda alanda kullanılabiliyor.