Türk gıda üreticileri Rusya’ya çıkarma yapmak için gün sayıyor. AB ülkelerine karşı başlatılan ambargo sonrası rotayı Rusya’ya çeviren gıda ihracatçıları, iki hafta sonra bu ülkede yapılacak fuara odaklandı. Sektör temsilcileri, 15- 18 Eylül tarihleri arasında Moskova’da düzenlenecek ‘World Food Moskow’ fuarına bu yıl katılımcı Türk firma sayısının ikiye katlanacağını belirtiyor.
Fuarın Türkiye’deki organizatörlerinden İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Şekerleme Mamülleri Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, geçen sene 30 Türk firmasının katıldığı fuara bu yıl çok yoğun talep olduğunu vurguladı. Bu sene fuarın çok heyecanlı geçmesini beklediklerini belirten Mete, “Rusya’nın Türkiye’ye yüzünü dönmesi ile birçok firmamız da beklenti içerisinde.
Fuara katılım yüksek olduğu için yer ayıramadığımız firmalar var. Daha fazla firmanın katılması için kendi yerimizi bile verdik” dedi. Birlik olarak geçen yıl 15’e yakın firma ile fuara katıldıklarını hatırlatan Mete bu yıl ise 36 firma ile katılacaklarını belirtti. Yaş sebze ve meyve ihracatçıları ile münferit gelenlerle birlikte bu yıl toplamda 60’ya yakın Türk firmasının fuara katılmasını beklediklerini açıklayan Mete, geçen sene fuara katılan toplam Türk firma sayısının 30 olduğunu söyledi. Fuardan beklentilerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Mete, “Rusya bizim için önemli bir pazar. İlk ihracat tecrübemizi de bu pazarda yaşadık. Rusya’nın gıda ithalatında Türkiye’ye kapı açmasıyla milyar dolarlık iş fırsatı doğacak. Bu fuarda Türk ihracatçısına bu anlamda büyük bir kapı açacak” diye konuştu.
Avrupalı firma sayısında ise bu yıl düşüş beklediklerine dikkat çeken Mete, “Nasıl biz de bir ışıkla talep artışı olduysa onlarda da ışığın sönmesi ile bir azalma olacaktır” dedi.
BAİB ilk kez stant açacak
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, BAİB’in Rusya’daki bu gıda fuarına ilk kez kurumsal kimlikle katılacağını söyledi. “Bu fuar Batı Akdeniz’in ihracata yönelik ürünlerini tanıtacağı gibi üyelerinin ithalatçılarla görüşmelerini de sağlayacak” diyen Satıcı, standlarında ihraç ürünlerini tanıtırken özel olarak hazırlanan bölümde ise üyelerle ziyaretçilerin birebir iş görüşmeleri yapma imkanı bulacağını söyledi.
Fuardan beklenti büyük
Rusya’nın ABD ve AB ülkelerine uyguladığı ambargo nedeniyle bu yıl düzenlenecek fuardan beklentilerinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Satıcı, şöyle konuştu: “Rusya, Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatında ayrı bir yere sahip. Bilindiği gibi yaş sebze meyve ihracatımızın yüzde 37’si Rusya’ya gerçekleşiyor. Fuar, Rusya pazarı ile yaş sebze meyve sektörünün en önemli buluşma noktası. Ambargo nedeniyle yaş sebze meyve ihracatımızda artış bekliyoruz. Bu çerçevede fuar ihracatın gelişmesine büyük katkı sağlayacak.”
Tüm hazırlıklar yapıldı
Birlik üyelerinin fuar için gerekli tüm hazırlıkları yaptığına vurgu yapan Satıcı, şu açıklamayı yaptı: “Hazırlıklar iki aşamada gerçekleşti. Birinci hazırlık aşaması üyelerimizin kendisini ve ürünlerini tanıtma aşamasında gerçekleşti. Bu yönde gerekli her türlü materyal hazırlandı. Uzun vadede gerçekleşen ikinci hazırlık çalışması ise özellikle yaş sebze meyve sektöründe Rusya’nın beklentilerine cevap verme konusunda oldu. Üyelerimiz kalite, ürün çeşitliliği ve zirai ilaç kalıntısı konusunda da hazırlıklarını yaptı. Zaten son yıllarda zirai ilaç kalıntısı sorunu en aza indirildi. Kısacası bu fuara hazırız.”
Uncular da fuarda
Komşu ülkelere ihracattaki daralmanın Rus pazarının önemini artırdığına dikkat çeken Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Turgay Ünlü, fuara Türk üreticilerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Mete, birlik olarak fuarda stand açmayacaklarını ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da talebi ile fuarda ziyaretçi olarak yer alacaklarını ve ihracatçıya destek vereceklerini söyledi. Birliğe bağlı üreticilerin de Rus pazarına yöneldiğine dikkat çeken Mete, “Rus pazarını önemsiyoruz ve birlik olarak üyelerimize tavsiye ediyoruz” dedi. Rusya pazarına girerken ihracatçıların çok dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Mete, “Rusya’nın . standartları AB’den çok farklı. Dolayısıyla bu pazarın beklentilerini iyi bilmek gerekiyor. Kaliteden kesinlikle taviz vermemeleri gerekiyor. Aksi halde Rusya ihracatçımız için geçici bir pazar olur” şeklinde konuştu.