Ramazan ayı gelmeden gıda firmalarına kapsamlı denetim gerçekleştirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın halen devam ettiği denetimlerde on binlerce firmanın kapısı çalınacak. Gıda işletmelerinin yanı sıra iftariyelik ve kumanya hazırlayan firmaları da mercek altına alan Bakanlık, bozulmuş, bozulmaya yüz tutmuş ve son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kontrolünü yapıyor. 2014 yılında Ramazan ayı ve öncesinde yapılan denetimlerde bozulmuş, bozulmaya yüz tutmuş ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler olduğu tespit edilmişti.
Ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerinde 3 bin 639, unlu ürünler satış yerlerinde 686, şekerleme satış yerlerinde 123, pastacılık ürünlerine ait işyerlerinde 1.612, toplu tüketim ve satış yerlerinde 26 bin 557 olmak üzere Türkiye genelinde toplam 32 bin 617 adet denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sonucunda toplam 432 adet idari para cezası kesilmişti. Bu cezaların toplam tutarı ise 1 milyon 586 bin Türk Lirası olmuştu.
Gıda güvenirliliğine dikkat!
Denetimlerin 2015 yılında yoğunlaştırılmış bir şekilde devam ettiğini aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri “Tüketicilerimiz gıda ile ilgili herhangi bir ihbar ve şikayet için 7 gün 24 saat aralıksız hizmet veren 174 Alo Gıda Hattı’na veya bulundukları illerdeki il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine başvurulabilirler” dedi.
Tüketicilerin herhangi bir gıda ürünü alırken gıda güvenirliliği açısından dikkat etmesi gereken noktaların olduğunu ifade eden Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri “Gıdaların etiketlerinde öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kayıt veya onay numarası ile ithal bir ürün ise ithalat izinlerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir."
"Ürün etiketindeki ürünün adlandırılmasına dikkat edilmeli ve içindekiler bölümü incelenmelidir. Satın alınması düşünülen ürünün özellikleri etiket bilgileri ile karşılaştırılmalıdır. Ürün etiketinde yer alan bilgilerin okunmayacak derecede silik olmamasına, etiketlerinde gerekli uyarı ve açıklamaların yazılmış olmasına dikkat edilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
Yerel marketlerden fırsatçıya geçit yok
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, yerel marketler olarak ‘fırsatçılara’ geçit vermeyeceklerini söyledi. Altunbilek “Vatandaşımız rahat olsun. Yerel zincirlerimizde Ramazan boyunca gıda ürünlerinde artış yaşanmayacak” diye konuştu. Altunbilek “Sebze ve meyve grubunda mevsimsel etkilere bağlı olarak yaşanan artışlar dışında bir artış yaşanmıyor. Bazı ürünlerde ise fiyat sabit kalmayı sürdürüyor."
"Yaz mevsiminin ürünlerinde fiyatlar hemen hemen standardına oturdu” dedi. Bakliyatta ve tavuk ürünlerinde de fiyat artışı olmayacağına dikkat çeken Altunbilek “Hatta bakliyat ürünlerinde, mahsullerin bol olması sebebiyle düşüş olmasını bekliyoruz” dedi. Geçen yıla göre, fiyatı en çok artanın kırmızı et olduğunu kaydeden Altunbilek “Ancak öngörümüz, Ramazan’da artış olmayacağı yönünde” dedi.
Fırsatçı esnafı üyelikten atarız
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus ‘Ramazan fırsatçılığı’ yapan esnafı üyelikten çıkaracaklarını söyledi. Ramazan’ın toplumda küslerin barıştığı, kavgaların bittiği, huzurlu bir anlayışın hakim kılındığı ve uzlaşmanın sağlandığı bir ay olduğunu belirten Çelikus, bu ayın ruhuna uygun olarak, esnafın fahiş fiyat uygulamamasını, Ramazan fırsatçılığından kati suretle kaçınmasını istedi.
11 üründe azalma 21 üründe fiyat artışı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarını karşılaştırıldığında üretici fiyatlarında, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı oldu. Üreticilerde en fazla fiyat düşüşü yüzde 30.23 ile karpuzda görüldü. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 22.03 ile sivri biber, yüzde 21.25 ile salatalık, yüzde 19.03 ile yeşil soğan, yüzde 14.29 ile kuru kayısı, yüzde 11.39 ile elma, yüzde 8.81 ile kiraz, yüzde 7.94 ile Antep fıstığı, yüzde 6.35 ile patates, yüzde 4.55 ile yumurta, yüzde 3.13 ile kurufasulye izledi. Buna karşılık, fiyatı en fazla artan ürün yüzde 90.96 ile fındık oldu.