TÜRKİYE'nin yıllık ortalama 4 milyon tonu bulan narenciye üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Adana'da, portakalın para etmemesi ve meyve suyu fabrikalarına kilosu 6 kuruşa satılması üreticinin tepkisine neden oldu.
Bazı üreticiler, narenciye ağaçlarını üzerindeki meyvelerini bile toplatmadan söktürmeye başladı.
Üreticinin çok zor durumda olduğunu belirten İncefikir, şöyle dedi:
"Başta Ortadoğu'daki iç savaşlar, daha sonra Rusya'nın, Ukrayna'ya girmesiyle birlikte Avrupa ve ABD'nin aldığı tavır ve rublenin düşmesiyle beraber ihracatta çok ciddi kayıplar başladı.
Ayrıca bu yıl Washington portakaldaki yüksek rekolte iç piyasanın üretici açısından çökmesine neden oldu. Ağaçtan dökülen portakalı tüccar 6 kuruştan alıp meyve suyu fabrikalarına 9-10 kuruşa satıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı."
Adana'da bazı narenciye üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıları aşamadıklarını bu nedenle bahçelerini sökmeye başladığını belirten Cahit İncefikir şöyle konuştu:
Bu Çukurova için faciadır
"20 yaşındaki genç ağaçların sökülmesini kabul edemiyoruz. Eğer 45- 50 yaşındaki ağaçları ekonomik anlamda getirisi olmadığı için kesiyorsa anlayabiliriz. Ancak genç ve diri ağaçlar kesiliyor.
Eğer bir önlem alınmazsa, daha fazla ağaç kesilecek. Ayrıca üretici bu kadar zor bir durumdayken ağaçlarını yeni dönem için hazırlaması gerekiyor. Açıkçası üretici ne yapacağını bilmemektedir.
İç piyasada kalan ürün hallerde şiştikçe piyasa biraz daha düşüyor. Burada yapılması gereken şey açıkçası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya el atmasıdır. Bakanlık bundan sonraki yıllarda üretim fazlası narenciyeyi alarak depolarında dinlendirebilir. Daha sonra gerektiğinde piyasaya sürebilir. Ya da teşvik vermesi gerekiyor."
ADANA NARENCİYESİ
Adana'da limon, portakal ve mandalinanın aralarında bulunduğu yaklaşık 9 milyon narenciye ağacı bulunuyor. Narenciye ağaçlarından yaklaşık 7 milyon 500 bini meyve veriyor. Ayrıca bu ağaçların bulunduğu bahçeler ovada 400 bin dekara yakın alan kaplıyor.
Adana, Türkiye'de üretilen narenciyenin yaklaşık yüzde 25'ini üretiyor. Bölgeden özellikle Rusya'ya ihracat yapılıyor. Üreticilerin bir bölümü, ilaç kalıntısı kalmaması için zararlılara karşı yararlı böceklerle mücadele ediyor.