|
Ahlat'ta bu yıl 35 bin dekar alana ekilen ve ilçe ekonomisine büyük katkı sunan patates, hem çiftçinin hem de mevsimlik işçilerin yüzünü güldürdü.
|
19.11.2012
888
|
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yıllarca boş kalan ve herhangi bir ekim yapılmayan araziler, sulu tarımın yaygınlaşmasıyla bölge ekonomisine canlılık kattı.
Ahlat ilçesinde son yıllarda sağlanan destekle üretilen patates de çiftçinin ve 5 bin dolayındaki mevsimlik işçinin gelir kaynağını oluşturuyor.
İlkbahar mevsiminde yaklaşık 35 bin dekar alana ekilen patatesin hasadı için çevre il ve ilçelerden gelen mevsimlik işçiler, tarlalarda söküme başladı.
Söyledikleri şarkı ve türküler eşliğinde söküm yapan işçiler, tarlalardan topladıkları patatesleri çuvallara doldurarak istifliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, yaptığı açıklamada, patates hasadıyla birlikte yaklaşık 5 bin mevsimlik işçinin tarlalarda söküm yaptığını söyledi.
Patatesin ekim ve hasat döneminde büyük bir istihdam alanı oluşturduğunu kaydeden Korkmaz, çevre illerden gelen mevsimlik işçilerin, hem ekim hem de hasat zamanında Ahlat'ta çalışma imkanı bulduğunu ifade etti.
Korkmaz, son yıllarda sağlanan destekle ilçede sertifikalı tohum kullanımında ve patates yetiştiriciliğinde önemli artış yaşandığını bildirerek, ''Bu artışla patates sökümünü yapacak çok sayıda işçiye de ihtiyaç duyuldu. İlçemize bölge illerden gelen mevsimlik işçiler, patates tarlalarında çalışıp aile ekonomilerine katkıda bulunuyor'' dedi.
Patatesin, yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Korkmaz, birkaç yıl öncesine kadar il geneli toplam üretim miktarının 80 bin ton olduğunu, bu yılki rekolte beklentilerinin ise 150 bin ton civarında olduğunu dile getirdi.
Korkmaz, yaşanan artış ile pazar arayışı içerisine girdiklerini bildirerek, yetiştirilen patatesin çevre illerin yanı sıra batı illerine ve dış ülkelere pazarlanması konusunda çalışma yürüttüklerini kaydetti.