|
Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, yıllar sonra patates üreticisinin yüzü geldi.
|
22.11.2013
382
|
Geçtiğimiz yıl 1 kg patatesi 20 Kuruş'a satmakta güçlük çeken üreticiler bu yıl patatesin kg fiyatının 1 TL'ye kadar yükselmesiyle moral buldu.
Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, başta Derinkuyu ilçesi ve Kaymaklı beldesi olmak üzere Nevşehir'de bu yıl 60 bin dekar alanda 240 bin ton dolayında patates üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Üretimi gerçekleştirilen patateslerin şu anda üreticiler tarafından kilosu 1 TL'ye satıldığını ifade eden Yılmaz, geçtiğimiz yıl kg fiyatı 20 Kuruş'a kadar düşen patatesin bu yılki fiyatının ileriki dönemde daha da artmasının beklendiğini vurguladı.
İl genelindeki patates üreticilerinin depolarında halen kışlık patatesin bulunduğunu ve ileriki dönemde bunlarında piyasaya sürüleceğini belirten Yılmaz, patates fiyatlarındaki artış nedeninin iklim koşulları nedeniyle Avrupa ülkelerindeki patates rekoltesinde yaşanan düşüş ve bölgedeki patates ekim alanlarının azalması olduğunu açıkladı.
Yılmaz: "Bölgemizdeki patates üreticileri geçtiğimiz yıllarda ciddi sorunlar yaşadılar. Bölgedeki patates ekim alanlarında çıkan 'Patates Siğili' hastalığı ile beraber bir çok ekim alanı karantinaya alındı ve patates üreticilerinin önemli bir bölümü ekim yapamadılar. Ardından yaşanan doğal afetler ile birlikte de üreticilerimiz mağdur oldu. Bu dönemde patatesin kg fiyatı 20 Kuruş'a kadar düştü. Bu yıl ise bölgede ekim alanlarının daralmasına karşın rekoltede istenilen seviyede. Ayrıca yurt dışındaki patates üretim alanlarında ciddi bir rekolte düşüşü yaşandı. Bunlarla birlikte bölgemizdeki patatesin fiyatı da arttı. Şu anda üreticilerimiz kg fiyatı 1 TL'den patateslerini satabiliyor. Bu fiyatın yeni yıla kadar daha da artmasını bekliyoruz" dedi.
Nevşehir'de patates ekim alanlarının hastalık nedeniyle 200 bin dekardan 60 bin dekara düştüğünü ve 81 bin dekar tarım arazisinin karantina altına alındığını ifade eden Yılmaz, karantina altında bulunan alanlarda üreticilerin alternatif ürünlere yönlendirildiğini açıkladı. Bu alanlarda daha önce patates üretimi yapan üreticilerin bu yıl fasulye, çilek ve kabak çekirdeği gibi ürünlere yönlendirildiğini ve bu ürünler için yaklaşık 1900 üreticiye 6 Milyon 381 bin TL destek ödemesi yapıldığını kaydeden Yılmaz: "Patates Siğili hastalığı dolayısıyla tarlalarında patates üretimi yapamayan çiftçilerimiz mağdur edilmedi. Öncelikle bu çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönlendirildiler. Tarlalarında fasulye, kabak çekirdeği ve çilek üretimi gerçekleştiren üreticilere dekar başına 110 TL olmak üzere 6 Milyon 381 bin TL destek ödemesi yapıldı" diye konuştu.