|
Burdur ve köylerde yaşayan kadınlar "Burdur Lisinia Doğa Projesi" kapsamında başlatılan organik gül üretiminde çalışarak ekonomilerine katkı sağlıyor.
|
14.04.2014
303
|
Burdur Lisinia Doğa Projesi kapsamında organik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla 2012 yılının kasım ayında Karakent köyü yakınlarındaki bölgede 190 dekarlık alanda gül dikimi yapıldı. Burdur, Isparta ve Denizli illerine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, güllerin dikim, çapa ve toplanması aşamalarında çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Kadın işçilerden Sümeyra Şener yaptığı açıklamada, 2 yıldır gül tarlasında çalıştığını ve maddi olarak büyük faydasını gördüğünü söyledi.
Eşinin serbest meslekte çalıştığını, zaman zaman çalıştığı yerlerden parasını alamadığını anlatan Şener, "Burada çalışarak eşime yardımcı oluyorum. Birinci sınıfa giden bir kızım var. Onun okul masraflarını da karşılıyorum" dedi.
Gül tarlasında çalışan kadınlardan Vesile Serttaş ise saat 08.00'den 17.00'ye kadar tarlada çalıştıklarını ifade etti.
Havanın iyi olması durumunda şubat, soğuk olması durumunda mart, nisan gibi çalışmaya başladıklarını kaydeden Serttaş, "Yeni evliyim ve borçlarımız var. Eşim de çalışıyor ama benim buradan aldığım para ev ekonomimize katkı sağlıyor. İşimizin zor yanları da var. Çok sıcak olduğu zaman aşırı yorgunluk yaşıyoruz. Bir de üzerine akşam ev işlerimizi yapıyoruz" diye konuştu.
"Gül üretiminin gelir kaynağı olmasını istiyoruz"
Bir sertifikasyon firmasından "ekolojik üretim sertifikası" alarak organik gül üretimine başlayan Öztürk Sarıca ise "Güller ve göller diyarı" Burdur ve çevresindeki dağ köylerinde eskiden insanların geçim kaynağının gül olduğunu dile getirdi.
Yanlış hayvancılık politikaları yüzünden insanların gül tarlalarını söküp yerine yonca ve mısır ektiklerine dikkati çeken Sarıca, şöyle konuştu:
"İnsanlar gelir kaynaklarını bir şekilde kaybetmeye başladı. Biz de hiç değilse bir kısmını gül tarlalarında çalıştırarak yardımcı olmaya çalıştık. Mümkün olsa da çevre köylerde paraya ihtiyacı olan herkesi burada çalıştırabilsek ancak dikim alanlarımız sınırlı. Bu alanda Burdur ve çevre köylerden 20-30 kişiyi zaman zaman çalıştırıyoruz. Aynı zamanda gül üretiminin Göller Bölgesi'nde yeniden gelir kaynağı durumuna gelmesi için çaba gösteriyoruz."
Alandan bu yıl 10 ton ürün alacaklarını belirten Sarıca, gelecek yıl bu rakamın 30 tona yükselmesini beklediklerini bildirdi.
Sarıca, üretecekleri güllerden geleneksel yöntemlerle yağ çıkaracaklarını sözlerine ekledi.